Publicaties

Reactie op overname Essent


Betreft:             Overname Essent door RWE                                                                                                 

Geacht College,

Naar aanleiding van de plannen voor overname van Essent door RWE willen wij graag reageren.

Energie is een eerste levensbehoefte en energiebedrijven zijn van een groot politiek belang. Het is daarom zaak deze nutsbedrijven in overheidshanden te houden en het niet over te laten aan de grillen van de markt.

Bij deze overname gaat het om een enorm bedrag. RWE zal het verkoopbedrag weer terug willen verdienen en daarvoor meer winst willen maken. We zijn bang dat snoeien in dienstverlening en prijsverhogingen dan het gevolg zullen zijn. 

Door verkoop hebben we geen enkele zeggenschap meer, ook niet over de manier waarop de energie wordt geproduceerd en dan denken we met name aan duurzame, groene energie. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) kondigde al aan de samenwerking met Essent te beëindigen. Energieconcern RWE komt uit onafhankelijke onderzoeken naar voren als één van de meest vervuilende energiebedrijven van Europa. Het wordt na de overname volgens het WNF heel moeilijk voor Essent om haar huidige voortrekkersrol op het gebied van verduurzaming binnen de energiesector te behouden.

Uitgaande dat RWE een betrouwbaar bedrijf is, moet opgemerkt worden dat dit geen enkele garantie geeft voor de toekomst. Aandelen kunnen opgekocht worden door hedgefondsen die enkel geïnteresseerd zijn in het maximaliseren van de winst op een zo kort mogelijke termijn. Wat is de garantie dat dit voorkomen wordt?

Privatisering en schaalvergroting –dat heeft het verleden laten zien- brengen niet de door partijen vaak genoemde voordelen, maar werken over het algemeen slecht uit voor de klant.

 

Alhoewel de gemeente Losser slechts een gering aandelenpercentage heeft, willen wij ons toch duidelijk uitspreken tégen deze overname. Een brief met dezelfde inhoud zullen wij ook sturen naar de provincie Overijssel en de VEGANN (Vereniging Gemeentelijke Aandeelhouders Noord Nederland) met het verzoek zich tégen verkoop uit te spreken.

 

Hoogachtend,

Fractie Burgerforum,


Share our website