7.12.2013: Weerbericht Tonny

Korte terugblik afgelopen week..   


Wat mij het meest bij is gebleven is het onweer op de donderdagmiddag rond 5 uur. Compleet met regen – hagel en natte sneeuw. Daarnaast met flinke zwiepers. Na een uurtje werd alles rustig en de aangekondigde storm heeft evenals eind oktober hier in het oosten niet veel om het lijf gehad. Verder verbaasd was ik de vrijdagmorgen. Niet dat het alleen wit was maar nog meer dat geen enkele binnenstraat en fietspaden tussen De Lutte en Hengelo was gestrooid. Het was verraderlijk glad.  Misschien zijn de verantwoordelijke functionarissen op het verkeerde been gezet want de lucht temperatuur is bij mij niet onder nul geweest maar overal op de wegen zag je van die zwarte plekken. Zeker in het donker zijn vele mensen verrast  Verder waren de dagen maandag en dinsdag pareltjes met onverwacht flink wat zon en op beide dagen een magnifieke afsluiting in de vorm van overdadig avondrood. Ook de zondag kwamen we in het oosten onverwacht in brede opklaringen. Na de middag viel zelfs enige tijd van die vette vervelende en bedriegende motregen. Maar de meeste neerslag leverde donderdag af met als eindresultaat van 8,2 mm. Het week totaal kwam uit op 14,4 mm Met deze millimeters zijn we zelfs boven het jaartotaal van 784,9 mm. Wie dit op voor 3 maand geleden had gezegd was voor gek verklaard. Zo zie je maar weer de natuur compenseert altijd maar weer. Alleen je weet niet wanneer!!  Dat maakt het Hollands weer ook zo interessant. Verder een opvallend  feit was dat we sedert 1953 de hoogste waterstand hebben gehad op vrijdagmorgen vroeg. Vlissingen zat maar 56 cm onder het niveau van 4,55 boven NAP van die rampnacht van 31 januari 1953!!

 

Rustige week ligt in het verschiet met veelal hogedruk impulsen van uit het zuidwesten

 

Nadat donderdag een vitale stormdepressie ons (=oosten) hoofdzakelijk heeft geschampt in de vorm van een enkele flinke kortdurende passage van een onweersbui loopt de luchtdruk in sneltreinvaart op. Momenteel is deze alweer ruim boven de 1025 hPa gepasseerd. Dit houdt in dat we de komende week een rustige zeg maar gerust saaie week voor de boeg hebben. De eerste 2 dagen verlopen nog aan de milde kant. Dan zijn dagmaxima van 8-9 graden te verwachten. Nadien komen we juist boven de hogedruk kern te liggen

De week zal daardoor naar verwachting geheel droog gaan verlopen maar of de zon ook weer van de partij zal zijn is nog maar zeer de vraag. Zeker richting de kortste dag (= langste nacht) kan er gemakkelijk mist of dan wel laaghandende bewolking ontstaan die zich overdag maar moeilijk laat opruimen. De dagmaxima variëren vanaf woensdag van bij geen zon rond de 3 graad en met opklaringen 5-6 graad. Terwijl de nachttemperaturen variëren bij nachtelijke opklaringen van lichte vorst en indien de bewolking overheerst ruim boven nul zal blijven.  Daarnaast zit er bijna geen stroming meer in de atmosfeer. Ofwel er komt een zgn. deksel op de atmosfeer. Hoe langer deze situatie zich manifesteert hoe ongezonder dat het wordt waarin we in wonen werken –leven. Immers de uitlaatgassen blijven in de onderste laag omdat inderdaad het deksel op de atmosfeer zit. De stroming zal deze week hoofdzakelijk uit zuidoostelijk – zuidelijke richtingen gaan komen. Tegen het weekend neigt de stroming wat zuidwestelijk te worden.

 

Resumerend:

 

Een kalme rustige saaie week met kans op mist in de nacht en ochtend,. Bij opklaringen overdag wat hogere maxima en bij nachtelijke opklaringen juist wat lager met kans op lichte vorst in de nacht en ochtend. Trend is dat we voor een langere periode dit weertype kunnen gaan genieten. Voor de winterliefhebber (lees schaatser) is dit dus slecht nieuws.

Normaal maximum = 5.9 Normaal minimum 1.1 gr. de Bilt

 

Tonny Morsink, De Lutte  07-12-2013 17.00 uur

Share our website