Publicaties

6.10.20143: weerbericht Tonny Morsink


Korte terugblik afgelopen week.

Afgelopen week maakte de zon overuren. Met uitzondering van de vrijdag en de  zaterdag. Op vrijdag viel er zelfs wat regen. Wat verder deze week opviel. Of beter gezegd wat je voelde was de krachtige oostelijke wind. Deze was zeker op enkele dagen echter als spelbreker. Was de wind wat minder aanwezig geweest dan hadden we kunnen spreken van Sint Michiel zomertje. Nu bleef het ondanks de overuren draaiende zon toch te fris.  Het kwik kwam op enkele dagen  (di / wo0 zelfs de 15 graden niet uit. Verder kan ik niks over de achter ons liggende week vertellen. Of we de nieuwe week ook van  hogedruk druk weer kunnen genieten?

 

Eerste helft van de week rustig – bij tijd en wijle grijs nevelig weertype. Later wisselvalliger en frisser!!

 

Het ene hogedrukgebied is het andere hogedrukgebied niet!!  Dit is een wat cryptische omschrijving maar een mooier voorbeeld van 2 verschillende soorten hogedruk  kan ik deze week niet krijgen. Wat is namelijk het geval. Maar alle hogedrukgebieden zijn niet allemaal hetzelfde.  Afgelopen week hadden we veelal te maken met  zon en een krachtige ooster!

De komende week krijgen we ook weer met een hogedrukgebied te maken maar wel met heel andere weertype. Rust – mist –en  na later op de dag een herfstzonnetje dat zijn de steekwoorden voor de komende week. Het wordt deze keer enerzijds een gevecht tussen gevormde mist in de nacht en vroege ochtend en anderzijds de zon!!

In de nacht naar zondag klaart het verder op.  Dit lijkt gunstig maar doordat het opklaart vormt er op uitgebreide schaal mist.  En aangezien de nachten alweer langer zijn dan de daglichtperiode kan deze nog wel eens hardnekkig zijn.  En deze weersituatie geldt eigenlijk voor de eerste helft van de nieuwe week.
Zoals eerder gezegd krijgen we een rustig hoogdrukweertype met temperaturen van 14 graad (in mist situaties) en richting 18 – 19 graad bij snel oplossende mist overdag. En met misschien nog wel een dag welke de 20 graden grens kan gaan aantippen. Later in de week draait de wind weer door naar noord westen (oosten). Tweede helft van de week zeer waarschijnlijk merkbaar frisser  weertype dan we de afgelopen tijd gewend waren.  Het kwik komt dan niet meer hoger dan een graad of 12!! Ook de neerslagkansen nemen dan duidelijk toe. Terwijl de wind (don.) ook weer duidelijk in beeld komt.

 

Resumerend:

 

Eerst helft van de week grote kans op mist (ca. 14 gr) en pas later op de dag grotere zonkansen. (Ca. 18-19 gr) Tweede helft draait de wind naar een frissere  noordwest (oost) hoek  Het kwik blijft dan ergens bij de 12 graden steken. Terwijl de regen kansen duidelijk zullen gaan stijgen. Of dit ook aanleiding geeft tot grote hoeveelheden is voor mij nog onduidelijk.

 

Normaal maximum = 14.4 Normaal minimum 7,4 gr. de Bilt

 

Tonny Morsink, De Lutte  05-10-2013 17.00 uur


Share our website