29.9.2013 Weerbericht Tonny Morsink

Korte terugblik afgelopen week.

Na afwezigheid van een week, vorig weekend lekker gefietst met een 12 tal dorpsgenoten in zuid Limburg en de Belgische Ardennen weer een bericht vanuit een zonnig de Lutte.  En met het woordje zon was de afgelopen periode het probleemkindje. De afgelopen periode van 2 weken was er een voortdurend gevecht tussen de uitgebreide wolkenvelden vanaf de vochtige Noordzee en de bijna kansloze zon. Pas sedert afgelopen vrijdag komt de zon aan bod. Doordat de wind uit de westhoek draaide naar een veel drogere oosten is de zon nu aanzet. Zowel gisteren als zaterdag van die diepblauwe (azuurblauwe) luchten. Afgezien van enkele verdwaalde sluierwolken van uit het zuiden werd het een prachtige dag. Alhoewel de oostelijke wind aardig stond door te blazen. Zeker op het vlakke!  En moet je ’s morgens op de fiets dan was het zeker zaak om handschoenen aan te trekken . De laatste 2 nachten leverde de eerste vorst aan de grond op.  Maar doorvoor in de plaats kregen we ook de maximale zonneduur ervoor terug. Of deze weersituatie ook wordt gecontinueerd de komende week?

 

Eerste helft van de week droog zonnig! Tweede helft zachter en een grotere kans op (regen) wolken. Warmere nachten

 

Het weer heeft nooit een geheugen!!  En dat is maar goed ook. Maar ik wil nog wel even terugkomen op de markante 1edecade van de deze bijna aflopende maand september. Na een droge en warme zomer gingen de hemelsluizen open. In de eerste tien dagen ruim 140 mm regen. Nadien viel er nog wat regen maar de laatste 10 dagen verliepen droog. Dit vind ik toch wel erg markant. Bijna verzuipen in de 1e decade  om vanaf de 21ste geen meetbare neerslag te hebben opgevangen. De perioden van hogedrukgebieden in onze buurt is weer in ere hersteld. Eerst wel hogedruk invloed maar de ligging was ongunstig voor ons in de vorm van Noordzee wolkenvelden.  Sedert afgelopen vrijdag is het hoog doorgetrokken en kunnen we genieten van het zonnetje. Maar dan wel op een beschutte plek. De zojuist beschreven weersituatie geldt zeker voor de eerst komende 3 dagen. Een overdaad aan zon en het kwik komt uit op circa 16-17 graad. Het voelt wel een beetje schraal aan!!

Pas ergens richting het midden van de week gaat de wind uit de oosthoek en zoekt het warmere zuiden op. Het zou zo maar kunnen dat we in de 2ehelft van de week nog een twintiger kunnen gaan bijschrijven.  Dat zou dan de 100ste warme dag zijn voor het lopend jaar 2013!!  We krijgen dan wel meer wolken waarbij de zon het weer wat moeilijker gaat krijgen en de regen kansen zullen gaan stijgen. Echter ik verwacht vooreerst nog geen grote hoeveelheden. Voor de op het punt staande oogstende boeren (en op sommige plekken is de maïs campagne al gestart) is dit goed nieuws.

 

Resumerend:

 

Eerste helft van de week voortduring van het huidige weertype waarbij de zon het voor het zeggen heeft. Bij een matige oostelijke wind is het goed toeven in de zon op beschutte plekken. Het kwik bedraagt overdag ergens tussen 16-17 graad. Tweede helft krijgen we te maken met een zuid(oostelijke)stroming. Mindere koudere nachten en de dagmaxima kunnen zelfs gaan tippen aan de 20 graden grens. Wel wordt de kans op een bui of wat regen wel groter.

 

Normaal maximum = 17.7 Normaal minimum 10.2 gr. de Bilt

 

Tonny Morsink, De Lutte  28-09-2013 17.00 uur

Share our website