29.12.2013 Weerbericht Tonny

Korte terugblik afgelopen week..   


De laatste volle  week van 2013 komt als nat de bus uit. Bijna  50 mm is de weekoogst. Hiermee gaat december alsmede het jaar 2013  als ruim te nat de weerboeken in. Vooral de dagen dinsdag ( kerstnacht) en zaterdag viel meer regen dan ons lief was. Gevolg was dat de Dinkel op tweede kerstdag buiten haar oevers trad. En met de regen van vandaag (boven 20 mm!!) zal dit vandaag wel weer het geval zijn. Als hij er al niet uit was!! Verder hielden we het op beide kerstdagen droog.  Met de wind viel het hier wel mee. Het waaide vrijdag stevig door maar geen verkeersbelemmerende situaties gekend. En de winter 2014? Die blijft mooi in zijn slaap ergens in het hoge Noorden. Ik zou bijna zeggen in Lapland in de 'lappenmand”. Of we ook nog winter krijgen?

 

Nog steeds een anti winterse luchtdrukverdeling.  En dit geldt ook voor het 1e decade 2014. Veel wind!

 

Het wordt eentonig maar ook de komende periode blijft het antiwinters. Het blijft een komen en gaan van depressies met regen en wind. En deze gaan een wat zuidelijker koers gaan nemen. En dat heeft voor ons alleen maar actiever weer tot gevolg.

Zondag zal het overwegend droog gaan verlopen met een dagmaximum van rond de 8 graden is het ronduit zacht te noemen.

Maandag komen we weer onder invloed van de zoveelste depressie. We houden het dan niet droog en met een krachtige zuidenwind voelt het waterkoud aan bij 6-7 graad. Vooral later kans op nattigheid

Oudejaarsavond verloopt zoals de weerkaarten ons nu doen voorspiegelen droog. Maar het zal kantje boord worden . Ik geef echter geen droogheidgarantie rond de jaarwisseling. Evenals Nieuwjaarsdag zullen de andere dagen overwegend zacht en soms nat gaan verlopen. Daarbij hebben we met een krachtige ZZW stelijke stroming te maken.  En op Nieuwjaarsdag kan het later de wind uit haar slof gaan schieten .  En dat is niet de eerste keer dit winterseizoen en ook zeker niet de laatste keer!!

Wat mij verder opvalt d dat de bijna gehele maand een Z component in de windroos heeft gezeten. Ondanks dat het mild is zal deze maand hierdoor (zuid component) niet in de top 5 zachtste maanden terecht komen.

 

 

Resumerend:

 

Het wordt eentonig maar ook het eind  2013 / begin 2014 begint in een anti winterse sfeer. Het kwik varieert overwegend overdag tussen 6-8 graad. De nachtelijke minima zullen overwegend boven nul zijn. Elke dag wel kans op regen bij een krachtige zzw stelijke stroming voelt het soms waterkoud aan. Later op Nieuwjaarsdag  / avond kans op veel wind!!

Normaal maximum = 5.9 Normaal minimum 1.1 gr. de Bilt

 

Tonny Morsink, De Lutte  28-12-2013 23.00 uur

Share our website