Publicaties

27.10.2013 Weerbericht Tonny


Korte terugblik afgelopen week.

De herfstvakantie 2013 gaat met gouden letters de weerboeken in! Prachtig herfstweer met op enkele dagen nazomerse trekjes. Op twee dagen onweer  waar genomen. Op sommige dagen (di / wo) de warme grens van  20 graden gepasseerd   En bijvoorbeeld op de donderdag lukte dit niet maar kregen we er een zonovergoten bijna windstille dag er voor terug. Gewoon een perfecte dag. En de zaterdag mocht er ook zijn. Redelijk veel zon met bijna nog een warme dag. Helaas 19,9 graad bleef hety kwik steken. Met de neerslag viel het best mee. De weekoogst bedroeg 10,7 mm. Waarbij de meeste regen in de donkere uurtjes viel  Of ook de laatste dagen van oktober ook zo zacht en droog zal gaan verlopen?

 

De eerste dagen nog zacht maar gaande weg normale waarden en wisselvalliger. Maandag veel wind!!


Zondag bevinden we ons nog steeds in een zuid zuidwestelijke stroming. Die is dan wel van onstabiele opbouw. Dit heeft tot gevolg dat ‘s morgens al met nattigheid moet worden gerekend. Later op de dag wat opklarend maar ook dan blijft het niet droog.  De dagmaxima komen rond de 15 -17 graad te liggen . Dat is nog altijd ruim 5 graden boven het gemiddelde. Er kunnen dan vooral in de namiddag flinke buien ontstaan bij een in kracht toenemende wind. Naar de nacht naar maandag  toe neemt de wind verder toe en er het regent bij tijd en wijle. Of dit ook grote neerslagsommen oplevert?

Dit hangt mede af welke koers een kleine  maar erg venijnige  depressie over ons land gaat trekken.  Op dit moment wordt er rekening gehouden dat er een heuse storm langs de Noordwestkust wordt verwacht.  Maar de depressie hoeft maar 50 kilometer een andere koers te gaan volgen dan is het al een groot verschil of je wel niet het  zwaartepunt (lees windveld) komt te liggen. Evenals met een onweersverwachting of met sneeuwverwachting is het met het met een windprognose moeilijk ruim van te voren  in te schatten of en hoe deze stormdepressie zich gaat ontwikkelen.  Details bepalen uiteindelijk of dit leidt tot een ECHTE eerste herfststorm sedert 27 oktober 2002!

Vanaf dinsdag doet het kwik een stap terug. Met dan nog steeds veel wind en enkele buien lijkt het nu echt herfst te gaan worden. 11 -12 graad is dan het hoogst haalbare.

Woensdag profiteren we tijdelijk van een passerend zgn 'tussenhoog”.  Dan zou het overdag wel eens droog gaan verlopen.  Maar het kwik blijft ergens rond de 12-13 graden steken

De rest van de week blijft hetzelfde weertype heersen. Iedere dag kans op regen  of een enkele bui.

Terwijl de dagmaxima ergens rond de 12 – 14 graden blijft bivakkeren.  De zuidwestelijke stroming blijft de gehele periode gehandhaafd. Tegen het nieuwe weekend mogelijk weer toenemende wind!!

 

Resumerend:

 

Vooral eerste helft van de week onstuimig wisselvallig herfstweer met dalende temperaturen naar normalen waarden. Vanaf het midden stabiliseert het weer zich enigzins. In de nacht en ochtend kans op vorming mist(banken)

Normaal maximum = 12.8 Normaal minimum 6,6 gr. de Bilt

 

Tonny Morsink, De Lutte  27-10-2013 07.00 uur


Share our website