26.1.2014 weerbericht Tonny Morsink

Korte terugblik afgelopen week..   

 

De afgelopen week stond toch wel in het teken van: komt hij nu wel of komt hij niet!!  Ik bedoel natuurlijk met de winter. Er is al bijna een week een padstelling in de atmosfeer. Vanuit het noordoosten probeert de koude vrieslucht terrein te winnen richting ons kikkerlandje. Terwijl de tegenhanger vanuit het zuidwesten, zachtere luchtmassa’s probeert terrein te winnen om de winter geen vaste voet te krijgen in ons land. Een groot gedeelte van de week is dit ook wel gelukt maar sedert vrijdagmiddag kwam toch voor mij onverwacht tot de vries koude ook in onze regio. Vanaf  15.00 uur daalde het kwik onder nul. Of dit dan ook daadwerkelijk de eerste aanzet is voor een langere winterse periode? Wat mij verder opviel dat deze week de zon de grote afwezige was. Alleen de zondagmiddag kwam onverwacht de zon er nog even goed bij. Voor de rest van de week saai – grijs – waterkoud weertype. Verder werden we dinsdagmorgenvroeg op een ouderwetse ijsregen getrakteerd. Als je dan alleen in het donker op de fiets zit en je hoort dat getik van die ijskristallen neerslaan op bomen. Een bijzonder geluid en komen mij weer  nostalgische gevoelens van vroeger naar boven. Met de schaatsen over de straat naar school in de jaren zestig!! Maar komt de winter nu wel of niet de komende week?

 

De komende week schuift de vorstgrens heen en weer! Ofwel hoogst kwakkelweer!!

 

Komende week zal de winter zeker van zich doen spreken in de vorm van wat vorst – winterse neerslag. Maar of dit ook op termijn leidt tot een langere winterse periode?  Ik ben nog steeds niet overtuigd dat we aan de vooravond staan van een langere periode van koude.

Na een waterkoude zondagmorgen (na regen en natte sneeuwbuien) klaart het aarzelend op en kunnen we misschien de zon nog even begroeten in de loop van de ochtend. Zondagmiddag neemt de bewolking alweer toe en krijgen we in de avond en nacht wat neerslag over ons heen. Zoals de weercentra ons nu doen voorkomen zal dat in de vorm van regen zijn. Maar de vorstgrens ligt nog dicht bij ons in de buurt en  het kan ook zomaar als (natte) sneeuw vallen. De maandag en de dinsdag zullen overwegend bewolkt en op gezette tijden kunnen er flinke buien vallen. De vorst is dan voor even verder verdreven opdat dit geen sneeuw zal worden.

En dan komt er een blikvanger op het weertoneel namelijk een depressie (waarvan we op de ma/ di al nattigheid krijgen) die zoals het nu lijkt even ten westen op de Noordzee een tijdje gaat logeren en vanaf woensdag een zuidelijke koers gaat volgen. Dit komt vooral doordat een krachtige hogedruk bolwerk tot boven 1045 hPa waarde is uitgegroeid  positie heeft genomen /  of beter geformuleerd heeft weten behouden regio Noordwest Rusland.    Door dat we juist aan de randen van hoog bivakkeren gaat deze depressie zeer waarschijnlijk zuidelijker dan we de laatste tijd gewend waren. Mocht dit inderdaad uitkomen dan klapt de wind na passage om naar het noord oosten. En dan zou het zomaar tot een (kortdurende) winterse periode leiden.

Maar hier wil ik toch wel enig voorbehoud bij plaatsen. Met deze weerkaart voor de komende week kan een verplaatsing van 100 kilometer een wereld van verschil van het weer opleveren. Wel of geen vorst. Of wel of geen sneeuw.

Er zijn voor mij op dit moment te veel vraagtekens om een betrouwbare prognose op te stellen voor  de komende periode. In dit weerbericht wil ik aangegeven wat voor mogelijke weertypes we de komende week kunnen verwachten. Het beloofd voor de weerliefhebbers wel een ongekend interessante week te gaan worden.  De tijd zal het leren of richting de nieuwe maan toch Koning winter  nog bij ons op bezoek gaat komen!!

Resumerend:

 

Kwakkelweer. Misschien vanaf woensdag aanval van Koning Winter!!

Normaal maximum = 5.5 Normaal minimum 0.7 gr. de Bilt

 

Tonny Morsink, De Lutte 25-01-2014 21.30 uur

Share our website