Publicaties

22.12.2013 weerbericht Tonny Morsink


Korte terugblik afgelopen week..   


De zojuist achter ons liggende week verliep eigenlijk best goed voor iedereen. De regenhoeveelheden bleven gelukkig aan de magere kant.(8,6 mm) Verder kwam de zon er op verschillende dagen er toch nog fff bij. Ik denk dan vooral aan de vrijdagmiddag toen scheen de zon prachtig nadat in de ochtend wat regen was gevallen Overigens begon die dag wel fris. Zelfs zo fris om de auto helemaal wit berijpte in de vroege ochtend. Gisteren (lees zaterdag) zijn we hier in het uiterste oosten ontsnapt aan de regen. Het was wel een winderige dag. Het voelde waterkoud aan. Hoe het weer zich gaat ontwikkelen in de laatste volle week van 2013?

 

Voortduring van een anti winterse luchtdrukverdeling. Soms veel wind en nat en mild weertype!

 

Ook deze week kan ik hierover kort maar krachtig zijn. De luchtdrukverdeling welke nu al de gehele maand heerst blijft ook de komende periode. Ik bedoel een strakke zuidwestelijke stroming blijft (nog steeds) voor langere tijd de lakens uitdelen in de atmosfeer. En die lakens zullen soms bij tijd en wijle flink doen wakkeren. Vooral de maandagnacht naar de dinsdag verwacht ik dat dan de wind flink uit haar slop kan gaan schieten. En de kans is redelijk groot te nomen dat we dit in het restant van 2013 nog wel weer zo’n situatie met dat de isobaren dicht bij elkaar worden ingetekend op de weerkaarten. Met andere woorden wij zijn van de wind nog maar niet zo af. Door de huidige luchtdrukverdeling Azoren hoog / Zuid Scandinavië laag krijgt Koning winter absoluut geen kans om voet aan de grond te krijgen in West Europa krijgt. En dit zal zeer waarschijnlijk het restant van 2013 ook zo blijven. 

Hoe ziet het weer in het kort voor de komende week eruit? Zondag, in tegenstelling tot eerdere verwachtingen blijft het overwegend droog maar rond het midden van de middag kans op een flinke buien incl onweer en hagel op nadering van een kleine maar venijnige buienlijn. Nadien snel opklarend en volgt een droge maandag. Dinsdag winderig nat en zacht. Beide kerstdagen minder nat winderig en zacht. Vrijdag gaan we weer op de natte winderige en zachte tour!!  De maxima liggen de komende week veelal tussen de 8 en 10 graden. Waarbij juist op beide kerstdagen wat minder zacht en nat is.

Wat wel duidelijk is uit boven genoemd bericht is dat we gewoon een voortduring hebben van een ZEER  antiwinterse weersituatie waarbij Koning Winter er voorlopig niet aan te pas komt. Hoezeer was dit met kerst 2010 toen we werden getrakteerd op een flink pak sneeuw. Wat een hoog Anton Piek gehalte landschap opleverde. Nu kunnen we er alleen maar van dromen.

 

Resumerend:

 

Nog steeds een voortduring van een zeer anti winterse luchtdruk verdeling met relatief zacht en  wisselvallig weertype!!  Deze week waait er veel wind weg. Maandagnacht kans op storm!!

Normaal maximum = 5.9 Normaal minimum 1.1 gr. de Bilt

 

Tonny Morsink, De Lutte  22-12-2013 07.30 uur


Share our website