Publicaties

20.10.2013 Weerbericht Tonny


Korte terugblik afgelopen week.

Afgelopen week gingen de hemelsluizen voor een groot gedeelte weer op slot. Natuurlijk er viel elke dag wel wat neerslag maar dit staat in geen vergelijking met de regenhoeveelheden die bij ons in de regio vielen  aan het einde van de week. En we mochten zondag van geluk spreken toen de oogst bij  mij 0,6 mm viel terwijl op vele plaatsen in het midden en zuidwesten meer dan 100 mm regen konden opvangen!!  Wat mij verder nog op viel was de tijdelijke stevige wind op vooral de donderdag (middag) Door deze uithaal van de wind kwamen de eikels / tamme kastanjes massaal van de bomen.

Verder begint moeder natuur aardig bij te kleuren in de natuur. Hoe verloopt het weer met de herfstvakantie?

 

Zacht en enigszins wisselvallig weertype de komende week


We komen onder invloed van een zgn 'sturend laag 'op de Atlantische oceaan.  Dit klinkt dreigend maar dat is het zeker niet.  De luchtdrukverdeling is en blijft met een overwegend zuidelijke stroming zachte enigszins onstabiele  luchtmassa’s aanvoeren.

Tussen het eerder genoemd laag op de Atlantische oceaan en een hogedrukgebied locatie midden Europa heeft zich een overwegend zuidelijke stroming op gang gezet. Hiermee wordt de komende dagen alsmaar warmere luchtmassa’s richting onze omgeving gestuwd. Deze warme lucht is wel enigszins onstabiel van opbouw.  Dit houdt in dat we bijna elke dag wel rekening moeten gaan houden met een bui of zelfs kortdurende onweersbuien. Zeker als na een relatieve warme dinsdag het koufront later op de dag gaat passeren. Het is geen unicum maar komt niet al te vaak voor dat eind oktober nog een typisch zomer verschijnsel kan gaan optreden.

Na passage herstelt het milde weertype zich weer en blijven de temperaturen ruim boven het jaargemiddelde bivakkeren. Pas aan het eind van de week daalt het kwik richting de 15 graden. Ook dat is nog steeds ruim boven het jaargemiddelde.  Over de wind heb ik nog niks gezegd maar deze zal de gehele week duidelijk aanwezig zijn . Maar dat mag de pret niet drukken om voor de gelukvogels (onderwijzend Nederland) onder ons te gaan genieten in de natuur van ruimschoots voorhanden zijnde paddenstoelen en de kleurenpracht die onze loofbossen zich momenteel gaan aannemen.

 

Resumerend:

 

Voor de tijd van het jaar zachte maar enigszins onstabiel weertype.

 

Normaal maximum = 12.6 Normaal minimum 6,8 gr. de Bilt

 

Tonny Morsink, De Lutte  19-10-2013 07.00 uur


Share our website