17.11.13: weerbericht Tonny

Korte terugblik afgelopen week..   

De afgelopen week moest je soms geluk hebben of je genieten kon van de als maar lager staande zon of van die saaie grijze stille weercondities.

Het geluk lachte ons vooral de maandag en woensdag toe in de vorm van overvloedige zonnige momenten. Daarentegen hadden we vooral vrijdag en zaterdag pech.  Vrijdag zaten we net aan de rand van een groot wolkenband die net tot over onze gemeente grens liep. Elders genoten de mensen van de overvloedige opklaringen. Zaterdag was de grens van zon en wolken wat verder verwijdert van de Lutte maar het noorden kreeg wel weer zonnig momenten. Hier bleef een kille mist de gehele dag aanwezig bij dagmaxima van net boven de 5 graden. De koudste herfstdag tot nu toe. Of dit ook lang zo blijft?

 

Rustig herfstweer met mistkansen en neiging tot een licht dalend kwik later in de week

 

'En nu maar hopen dat in het tweede gedeelte van de slachtmaand enige stabilisering komt in de atmosfeer.  Anders wordt het wel erg nat op de landerijen.” Met deze zin sloot ik vorige week mijn praatje af

Wel nu het lijkt er toch verdraaid veel op dat de maand november hetzelfde pad gaat bewandelen als de maanden september en oktober. We maken ons op voor een drogere periode. Hoe lang dat is, is momenteel moeilijk te zeggen maar de weerkaarten voor de middellange termijn laten de westelijke stroming blokkeren of  danig in kracht af te nemen opdat de meest actieve gebieden buiten onze land grenzen afspeelt.

Na een grijze zondag, misschien krijgen we nog wat motregen over ons heen, en een dito maandag. Dinsdag zou het met het weer wel eens tegenvallen. De kansen op neerslag stijgt doordat  in de nacht naar dinsdag een koufront gaat passeren. Het beloofd een waterkoude dag te gaan worden. Na passage koufront gaat  de wind ergens tussen het  noorden en oosten  waaien. Dan krijgen we te maken met frisse nachten waarbij de eerste reguliere vorstdag bij mijn weerstation heel reëel is te noemen. Overdag blijft het moeilijk in te schatten in hoeverre de zon aanbod komt. Natuurlijk is het wel zo dat we van die vervelende grijze laaghangende wolken – nevel / mist minder aanwezig zullen zijn dan de afgelopen week.

Het zou zomaar kunnen dat vanaf het midden van de week elke dag wat kouder gaat verlopen. Het gaat met de bekende zgn, 'kaas-schaaf-methode”. Elke dag komen we net iets verder in de koude te zitten. Wat tegen het einde van de week kan resulteren in lichte vorst in de nacht met overdag 2- 3 graden boven nul  je kunt wel stellen dat Koning Winter een eerste speldenprik gaat uitdelen. En daar is hopelijk gelukkig niemand rouwig om want na zoveel regen in de herfst kunnen we een droge periode best  goed gebruiken.

 

Resumerend:

 

De eerste speldenprik van Koning winter lijkt 2e helft van de week zijn beslag te gaan krijgen. Overdag 3 -4 graad. ’s Nachts daalt het kwik tot onder nul graad. Wel kans op een winters getinte bui mogelijk.

Normaal maximum = 9.3 Normaal minimum 4.1 gr. de Bilt

 

Tonny Morsink, De Lutte  16-11-2013 23.00 uur

Share our website