Publicaties

15.9.2013 Weerbericht Tonny Morsink


Korte terugblik afgelopen week.

De afgelopen week kun je het beste omschrijven van de 'grote” omslag van tropisch naar de 'ECHTE” herfst. Wat heeft het geregend op verscheidene dagen van de zojuist achter ons liggende week. Moeder natuur heeft week in en week uit zonder moeite voor mooi warm en zonnige weertype gezorgd. Maar de hemelsluizen gingen afgelopen week meerdere malen goed open. Waarbij de zondag (44,9 mm) en dinsdag zelfs 70,5mm regen heb opgevangen in mijn hellmann regenmeter. Ik moet teruggaan naar aug. 2010. Toen viel in een etmaal 107 mm regen op de 26ste. Het woord droogte kan vooreerst uit de weersverwachting worden genomen.  Het week totaal komt uit op precies 127,5 mm. Dit is een hele bak met water maar ook aug 2010 had die week een hoger totaal namelijk van een imposant hoeveelheid van 164 mm!!! Het kan dus altijd nog slechter – beter – hoger natter en kouder. In elk geval hoeven de agrariërs niet meer te wanhopen dat het te droog is. Het is zeer best mogelijk dat de landerijen straks te nat zijn bij de aankomende oogstactiviteiten. Ta, het kan verkeren. Of we de komende week richting de 200 mm gaan?

 

Zondag overdag droog , nadien herfst in de vorm van (veel) regen, wind. Richting weekend verbeterend!!

Zoals ons de weerkaarten ons momenteel voorspiegelen lijkt het beste weer voor het begin en eind van de week voor te doen.

Zondag zal overwegend droog gaan verlopen met zelfs in de ochtend ruimte voor de zon. Het kwik komt ongeveer uit op 17-18 graad.

Op nadering van de eerste echte najaarsdepressie komende vanaf de regio IJsland zal  de bewolking vanaf zondagmiddag laat toenemen. Ook de wind zal gaan toenemen. Dit resulteert in een natte en onstuimige maandag en dinsdag. De temperatuur zal niet boven de 13 graden uitkomen. Na passage depressie stroomt er in de hoge etages van de atmosfeer een porti hoeveelheid koude lucht .(tot -30 graad op 500 hPa) Dit leid dan heel gemakkelijk tot fikse buien. Echter de grootste hoeveelheden zullen ditmaal in de nabijheid van de Noordzee en grote wateroppervlakten voordoen. Dit komt omdat het relatieve warme water extra voor grote temperatuursverschillen gaan zorgen. En hierdoor extra zware buien ontstaan. In onze regio verwacht ik de eerste helft van de week regenhoeveelheden variëren van 20-40 mm . Dan komt ik toch heel dicht tot de magische 200 mm grens!!

Wie mij had dat vorige week vrijdag had verteld dat het een week later wel eens te nat kan worden!! Die had ik voor gek verklaard. Maar zie de actualiteit. Moeder natuur heeft (gelukkig) altijd nog verrassingen voor ons in petto. Dit houdt ons als weervolger ons mooi van de straat!!

Vanaf woensdag gaan de scherpe kantjes van het nat en onstuimige weer van de eerste helft van de week eraf.  Maar dan nog steeds kans op enkele buien met matige temperaturen van rond de 14-16 graad.

Vanaf donderdag komen we langzamerhand aan de achterzijde van de opvullende depressie onder invloed van een zgn. uitloper van het Azorenhoog.  Dit resulteert in afnemende neerslagkansen. Terwijl de wind wat in kracht gaat af nemen en het kwik uit het diepe dal gaat komen.

Richting het weekend kan het kwik zelfs gaan tippen van 20 graad. Nu loop ik wel heel erg ver vooruit!  De verbetering oogt broos maar de trend is toch dat we (misschien) met een tijdelijke kortdurende opleving te maken krijgen.

Resumerend:

 Vanaf maandag herfst met veel wind en regen 1e helft van de week. Tweede helft wat verbeterende weercondities met afname regenkansen en oplopend kwik tot wel misschien 20 graad.

 

Normaal maximum = 18.6 Normaal minimum 10.8 gr. de Bilt

 

Tonny Morsink, De Lutte  14-09-2013 23.30 uur


Share our website