15.9.09 Betoog Winkels elke zondag open?

BURGERFORUM: Winkels elke zondag open!?

 
Winkels elke zondag open …… zit Losser hier op te wachten. Zit de burger hier op te wachten. Burgerforum denkt van niet, hooguit een kleine groep ondernemers en dan nog vaak van de grotere zaken zoals supermarkten en tuincentra. Veel burgers, maar ook veel ondernemers, vinden de huidige regeling ruim genoeg, dat zijn tenminste de geluiden die wij hebben gehoord. Bovendien betekent het ook een aantasting van de zondagsrust, die grote groepen toch nog erg hoog in het vaandel hebben staan.

De kleine ondernemer zit er niet op te wachten om ook op zondag te werken, voor hen is  het niet rendabel. Ofwel ze moeten dan zelf 7 dagen werken- en wie wil dat nu- of ze moeten voor de zondag iemand in dienst nemen en dat zal niet opwegen tegen mogelijke extra omzet. En het argument dat ze toch zelf kunnen kiezen of ze wel of niet open gaan, is te kort door de bocht. Als ze zondag dicht houden en hun concurrenten wel open zijn, kan dit toch een stuk omzet minder betekenen, die dan naar de grote broers of zusters gaat. Zeker in een tijd van recessie is het geen overbodige luxe om die kleinere winkels ook waar mogelijk te beschermen.

Ook is onduidelijk voor de burgers welke winkels zondags dan open zullen zijn en welke niet. Tot dusverre is men er in Losser niet in geslaagd eenheid in de openingstijden te krijgen, het is allemaal wat rommelig. Dat zal er niet beter op worden als de winkels zelf mogen besluiten op zondag wel of niet open te doen. Uiteindelijk zullen het “de groten”  zijn die hier hun voordeel halen. 

We moeten ook beseffen dat Losser geen winkeldorp is, maar meer een boodschappendorp. Winkelen doen we vaker in Oldenzaal en Enschede en dat zal zo blijven.

Overigens is het ook de vraag of er wel sprake is van meer omzet en meer werkgelegenheid waar mee wordt geschermd. Het zal meer een verschuiving zijn dan extra omzet; een euro kun je immers maar een keer uitgeven.

En wat te denken van de werknemers die op zondag moeten werken… en ik zeg bewust moeten, want zeg maar eens tegen je baas dat je zondag niet wilt werken, dat wil je wel laten in deze tijd.

Bovendien zijn er plannen in het kabinet om de wildgroei in zondagskoop te beteugelen en het voor gemeenten moeilijker te maken zichzelf uit te roepen tot toeristisch gebied, wat nu een van de wettelijke mogelijkheden is voor opening op zondag. Daarnaast speelt nog een discussie of supermarkten nu wel of niet zondags vanaf 16.00 uur open mogen zijn.

Ik heb met dit voorstel toch wel geworsteld, want enerzijds vind ik dat de ondernemers dit zelf moeten kunnen regelen en het argument van minder regels en vergunningen spreekt me uiteraard aan. Anderzijds wordt de kleine winkelier en het personeel de dupe, terwijl de burger er niet om zit te springen. En dat heeft de doorslag gegeven. Daar komt dan nog bij dat het nog onzeker is hoe de regering gaat beslissen over deze koopzondagen en het lijkt me logischer nog even af te wachten tot er meer duidelijkheid is.
We gaan dus ook niet mee met dit voorstel.
 
Lies ter Haar
 

 

Share our website