Publicaties

10.11.13 Weerbericht Tonny


De week begon nat en spectaculair. De zondagmorgen begon vroeg met onweer. Dat was echter nog maar een voorproefje  van wat  ons op de zondagmiddag passeerde.  Zwaar onweer – flinke uit de kluiten gewassen hagelkorrels en flinke windstoten. De temperatuur daalde bij passage van dit actief weergebied  tot 3,2 graad.  Uiteindelijk stokte het bij 19,8 mm neerslag. Menig voetbal wedstrijd werd hierdoor gestaakt.
De maandag deed moeder natuur  het nog een keer rustig over maar dan zonder onweer en hagel maar wel weer met een goedgevulde Hellmann regenmeter van 20 mm.

Nadien viel elke dag wel meetbare neerslag waarbij het weektotaal uitkwam op precies 60,0 mm Dat is al bijna de totale maandhoeveelheid over de maand november.  Het valt wel op dat we na een  droge zomer nadien de  drie daaropvolgende maanden de meeste regen in de eerste van genoemde maanden viel te weten: sept. (155 mm) – okt. (63,9mm) nov ( 68,9)  En nu maar hopen dat in het tweede gedeelte van de slachtmaand enige stabilisering komt in de atmosfeer.  Anders wordt het wel erg nat op de landerijen. 

We hadden voordat de herfst begon een groot aantal millimeters neerslag tekort maar dat is nagenoeg helemaal weg gewerkt. Het huidig jaartotaal bedraagt inmiddels op 729 mm.  Nog maar 56 mm en we zitten aan het jaartotaal. En wie dat op 1 september gezegd dat het tekort binnen 3 maanden zou worden weggepoetst (geregend) zou voor gek zijn verklaard..

Wat kan het weer dan toch bijzonder interessant zijn. De zomer verliep  zoals gezegd te droog en warm. Terwijl wij nu de natste herfst van de 21ste eeuw beleven. De tussenstand van de regenhoeveelheid van de herfst 2013 staat inmiddels op 334,00 mm.  Deze komt in de top 5 van natste sedert 100 jaar. Terwijl het seizoensgemiddelde over de drie maanden bedraagt voor onze regio 291,0 mm.  De natuur compenseert altijd maar weer. En hoe langer deze natte periode aanhoudt des te sneller verwacht ik een serieuze prik van Koning winter. Ach, zou houdt het weer ons mooi van de straat. De weersverwachting voor de komende week kan ik kort maar krachtig zijn!!

 

Na een redelijke zondag en een koude nacht op maandag nadien zeer wisselvallig herfstweer!!


De zondag zou wel eens grotendeels droog kunnen gaan verlopen. De grootste kans op een bui is in de ochtend . In de loop van de dag komen we, hetzij tijdelijk, onder een passerend tussenhoog te liggen. Mocht het in de nachtelijke uren breed opklaren ( en daar lijkt het wel op) en de wind tijdelijk helemaal wegvallen dan zou het in de aanwezige polaire lucht tot reguliere vorst kunnen komen. Maar dit heeft niks te maken met een evt speldenprik van de
winter. Integendeel zou ik zeggen want het is evenals vorige week een komen en gaan van (rand)storingen  Daarbij kan de wind op gezette tijden ook nog behoorlijk uit haar slof gaan schieten bij passage van enkele (rand) storingen. De dagmaxima bedragen veelal rond of  juist onder de 10 graden grens. In het midden van de week duidelijk boven de 10 graden grens. Elke dag is kans op regen maar de trend is toch dat er geen al te grote hoeveelheden de komende week wordt verwacht. Maar ik hou echter wel een slag om de arm want bij buien weet je het maar nooit als ze het land opkomen of ze aan hun activiteit verliezen of juist activeren. Het beste voorbeeld ligt nog vers in mijn geheugen van afgelopen zondag.  En om positief mijn weerbericht af te sluiten dat we de komende dagen fotogenieke luchten kunnen verwachten.

Mijn advies blijft ook voor de komende week gehandhaafd namelijk regenpak of plu binnen handbereik!!  

 

Resumerend:

 

Misschien naar de nacht naar maandag de eerste reguliere vorst. Nadien zeer wisselvallig herfstweer met gemiddelde temperaturen. Winter is nog niet aanzet ondanks de lange natte periode!!

Normaal maximum = 9.3 Normaal minimum 4.1 gr. de Bilt

Tonny Morsink, De Lutte  09-11-2013 15.00 uur


Share our website