BF Gezondheidsnota raad 12.3.19 (Inge Oort)
BF is blij met deze eerste gezondheidsnota van de gemeente Losser.
Blij zijn we ook met de reactie van de participatieraad, die overduidelijk het nut laat zien van deze raad. Het waren opmerkingen en vragen die er ook echt toe doen.
Ook de complimenten voor het opstellen voor dit goed leesbare stuk.
In de commissie werd al duidelijk dat we bij de verdere voortgang en uitwerking als raad betrokken worden, al kon het exacte tijdpad nog niet gegeven worden. Wij vinden het belangrijk om als raad vinger aan de pols te houden, omdat veel in de nota de HOE? vraag oproept. Een en ander zal hopelijk bij volgende stappen concreter uitgewerkt worden.
Wat betreft sporten en gezond gedrag van jongeren willen de kanttekening maken dat dit niet past bij het beperken van de openingstijden van het zwembad bijvoorbeeld. Ook het terugbrengen van het schoolzwemmen voor basisschooljeugd zou in dit kader passen en een goede toepassing kunnen zijn op dat ene uurtje gym in de week.
Ook is naar aanleiding van onze vragen duidelijk geworden dat het bij het alcoholgebruik en misbruik vooral gaat om voorlichting en preventie en dat het gelukkig niet de bedoeling is alle kantines droog te leggen. Er zou gedacht kunnen worden dat dit het uiteindelijke doel is. Maar de wethouder gaf een duidelijk NEE, dus is dat ook uit de wereld.
De prioriteit wordt gelegd op roken en alcoholbeleid en uitgelegd is dat dit mede is vanwege ondersteunend landelijk beleid op dit gebied.
BF maakt zich echter ook grote zorgen om het gebruik van drugs, in onze ogen een onderschat probleem. Met name in de uitgangswereld lijkt het gebruik van XTC pillen al bijna als normaal beschouwd te worden. Daarnaast neemt ook het gebruik van Bonsai, Spice, K2, of hoe het ook mag heten nog steeds toe (zeer verslavende drug van kruidenmix met synthetische cannabis). Ook het roesmiddel lachgas is enorm populair en inmiddels niet meer weg te denken in de uitgaanswereld en vaak al in de horecagelegenheid zelf te kopen. Zorgelijk zolang niet duidelijk is wat voor effecten dit heeft, met name als het heel veel en heel vaak gebruikt worden in combinatie met alcohol waardoor zuurstofgebrek ontstaat.
Onze vraag is dus om het drugsbeleid niet alleen mee te nemen als zorgpunt, maar hier ook daadwerkelijk in preventieve zin iets mee te doen.
De motie ten aanzien hiervan ondersteunen we dan ook van harte.
Tot slot -en we blijven het zeggen- wordt één heel belangrijk preventiepunt niet genoemd. Dat is dat de hoge zorgkosten leiden tot het mijden van zorg. Ook vanuit de medische wereld wordt dit inmiddels erkent. Onderzoek hiernaar blijft maar uit, zodat ook de broodnodige cijfers niet boven tafel komen. Wij snappen dat de gemeente dit niet op kan lossen, maar zij zou hier wel een rol kunnen spelen als het gaat om het steeds weer opnieuw onder de aandacht brengen van de risico’s door dit mijden van zorg.