Nieuws

Proef legaliseren wietteelt


Burgerforum / Motie proef gereguleerde wietteelt (Ben Heinen)

Het drugsbeleid in Nederland is gecompliceerd en zorgt vaak voor onduidelijkheden. De wetten zijn tegenstrijdig en de grens tussen legaal en illegaal is niet altijd helder. Veel landen hebben daarom dan ook kritiek op het drugsbeleid in Nederland.
De verkoop tot 5 gram per meerderjarige door bevoegde coffeeshops is toegestaan. Bij gebruik van cannabis word je niet vervolgd, tenzij je dit doet op een plaats waar een blow-verbod geld.
Het kweken van cannabis is in Nederland verboden en wordt door de politie actief gecontroleerd. Maar het in het bezit hebben van 5 planten is toegestaan en zal in normale situaties niet vervolgd worden.

Kortom in Nederland is de rare situatie ontstaan dat er wel coffeeshops mogen zijn waar softdrugs gebruikt en verkocht worden, maar dat er niet geteeld en aangeleverd mag worden.  Dat is niet uit te leggen. Kortom, of je verbiedt alles wat hiermee samenhangt en handhaaft dit ook heel streng, óf je laat het vrij waarmee het uit het illegale circuit verdwijnt.
Illegale wietteelt leidt tot criminaliteit en gevaarlijke situaties. De gezamenlijke omzet van de Nederlandse coffeeshops wordt geschat op 1 miljard, maar zal dat bedrag zeer waarschijnlijk overstijgen. Ondermijning (verstrengeling van onder- en bovenwereld) is momenteel een hot item en het Rijk stelt extra geld beschikbaar om dit fenomeen te beteugelen.

We hebben wel onze twijfels of gereguleerde wietteelt de illegale wietteelt echt zal stoppen, want daarvoor is het te lucratief en de open grenzen maken een levendige handel mogelijk. Het grootste deel van de wiet -geschat wordt 80%- verdwijnt naar het buitenland.

Het is dus zaak deze eerste stap heel goed te volgen. Hoe ontwikkelt zich de prijs en pakt het in de praktijk uit. Als de prijs van cannabis aan de kassa te hoog is, zal de straathandel gedijen. Wanneer de prijs in coffeeshops daalt na regulering, dan stijgt waarschijnlijk de vraag. Dit luistert erg nauw. Na invoering moet de eerste jaren dus zowel prijs als omzet in de gedoogde en illegale markt nauwgezet worden gemonitord. Maar je moet toch ergens beginnen en het deelnemen aan een proef met legaliseren is ieder geval het proberen waard.

Hoewel wiet medisch gezien ook een gunstige uitwerking kan hebben, willen we ook benadrukken dat geluiden uit de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg duidelijk maken dat wietgebruik, mede vanwege het hoge THC-gehalte ook tot dramatische gevolgen kan leiden. Dat signaal willen we ook afgeven.
---------------------------------------------------------------------
(Nederwiet bevat gemiddeld 15,3% THC. Buitenlandse wiet bevat gemiddeld 4,8% THC Buitenlandse hasj bevat gemiddeld 17,8% THC Hasj gemaakt van nederwiet bevat gemiddeld 31,6% THC)
Share our website