Positionpaper ruimtelijke ontwikkelstrategie Twente

  • Home
  • Nieuws
  • Positionpaper ruimtelijke ontwikkelstrategie Twente

Position paper

Inbreng BF voor agendapunt Positionpaper (Lies)

  • Het vertrekpunt is om samen met de provincie en het Rijk te komen tot een ruimtelijke ontwikkelstrategie (ROS) voor de regio Twente. Hierover ontvingen wij een lastig te lezen raadsinformatiebrief van het college met een nog meer ingewikkelde bijlage die al lezende ook steeds meer vragen opriepen. O.a.:
  • Wat betekent en wordt er verstaan onder het begrip “agenderende werking”? Wat betekent deze term voor de positie van de gemeenteraad?
  • En betekent, wat wordt er verstaan onder brede schaalsprong? Ook hierbij zouden wij graag inzichtelijke gemaakt krijgen wat dit doet met de positie van de gemeenteraad en de democratische legitimiteit ervan.
  • Hoe is dit stuk tot stand gekomen, wie heeft het opgesteld en wat was de input van Losser en waar is dit op gebaseerd?
  • Bij wie moet de gemeenteraad zijn als er vragen zijn over de verdere voortgang c.q. uitvoering van de “positionpaper” en welke controlerende taken kan de raad dan inzetten?
  • Hoe zwaar weegt de stem van de gemeenteraad van Losser t.o.v. andere (vergelijkbare) gemeenten?
  • Heeft er een democratische legitimiteitstoets plaatsgevonden en zo ja wat waren de uitkomsten daarvan?
  • Hoe voorkomt het college dat de gemeente Losser niet ondersneeuwt tussen de belangen van de grotere gemeenten in Twente? Graag nadere toelichting waaruit dit blijkt.
  • Hoe heeft de verdeling van de middelen plaatsgevonden en waarop is dat gebaseerd?
  • En de passage die helemaal onze wenkbrauwen deed fronsen, en waar wij ons grote zorgen over maken, is het volgende:
"Uitgangspunt is goederenvervoer met gevaarlijke stoffen en bijbehorende risico's in stedelijke gebieden zoveel mogelijk te vermijden." En dan denken we toch weer aan de Noordtak. We weten dat er eerder gesproken om een extra tracé voor het goederenvervoer niet door Oldenzaal te laten gaan maar er omheen.
Wij willen in ieder geval de garantie van de portefeuillehouder dat er geen lobby gevoerd gaat worden door de regio (zeg maar gerust Twente Board) voor de aanleg van een tracé door onze prachtige natuurgebieden.
Al komt onze gemeente maar 1x voor in deze “paper”(over uitbreiding woningbouw), er staan wel genoeg indirecte verwijzingen naar wat deze paper voor onze gemeente zou kunnen betekenen.
Een is daarvan al benoemd, namelijk goederenvervoer zoveel mogelijk vermijden in stedelijke gebieden. En verder gaat het over: fietspaden, toerisme, agrarische sector, bevolkingsgroei, duurzaamheid etc, etc. En met veel van die thema's is de EUREGIO ook al bezig. Hoe verhoudt zich dat tot elkaar. De Euregio is overigens democratisch beter gelegitimeerd, omdat ook raadsleden zitting hebben in de EUREGIO raad. 
Laten we voorop stellen dat we nut en noodzaak zien van Twentse samenwerking en daarbij is  Brainport Eindhoven -met Dijsselbloem als sterke kartrekker- hét voorbeeld zoals wij die samenwerking tussen de 3 O’s, Ondernemers, Overheid en Onderwijs ook graag zouden zien. Maar in Twente laat de samenwerking met name tussen de 3 grote steden nog te wensen over,  dus daar is nog wel wat werk te verzetten.
Wat nu écht de strekking van deze “potionpaper” is en hoe zich dat doorvertaald naar onze gemeente blijft voor ons onduidelijk. Dus inderdaad graag, behalve de toezegging inzake de Noordtak, ook hier meer duidelijkheid over in een bijpraatmoment en/of discussie in de raad.
En tot slot een persoonlijke opmerking. Wie is in godsnaam op de term “Bruto Twents Geluk” gekomen. Wat is dan het Netto Twents Geluk?
 
Share our website