Bestrijding eikenprocessierups - Japanse duizendknoop en Berenklauw

  • Home
  • Nieuws
  • Bestrijding eikenprocessierups - Japanse duizendknoop en Berenklauw
Eikenprocessierups - Japanse Duizendknoop - Berenklauw

Burgerforum, 21 juni 2022 (vragenkwartiertje oordeelsvormende vergadering) (Martha Horstman en Sandra Olde Bolhaar)

Het voorjaar is een prachtig seizoen, veel mensen genieten van de ontluikende natuur. Ook de eikenprocessierups begint weer aan zijn opmars, afgelopen week zagen we veel rupsen weer in processie de bomen in kruipen. Ook de berenklauw en Japanse duizendknoop groeien en bloeien volop. De gemeente is al volop bezig de rupsen weg te zuigen. Toch hebben we nog een aantal vragen hierover.

• Zit de Gemeente bovenop de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bestrijding van de eikenprocessierups, berenklauw en duizendknoop? Zijn er eventueel nog studies gaande waar wij in mee kunnen doen?
• Zijn de vorige bestrijdingen geëvalueerd?
• Is het mogelijk dat de gemeente tijdens de groei de berenklauw wat vaker maait?
• Maken we voor het bestrijden van de Japanse duizendknoop ook gebruik van natuurlijke vijanden? We hebben gehoord over begrazen met varkens of het inzetten van de Japanse bladvlo. Wordt dit ook overwogen in onze gemeente?

Antwoord wethouder:
Eikenprocessierupsen:
De nieuwe ontwikkelingen worden op de voet gevolgd. En er worden ook zaken uitgeprobeerd. De vorige zijn ook geëvalueerd en dat blijft de gemeente ook doen. Er is en blijft wel wat aan de hand, maar het is niet te vergelijken met 2 jaar geleden.
Berenklauw: Op plekken waar kinderen spelen wordt gemaaid en op andere plekken de bloemen er uit gehaald. Dat is het meest effectief en werkbaar.
Japanse Duizendknoop: Met elektrocutie wordt geprobeerd dit in toom te houden. Over andere middelen zijn we op dit moment nog niet zo enthousiast, maar dit wordt wel gevolgd. Als ze bewezen helpen en ook praktisch ingezet kunnen worden sluiten we dit niet uit.
Share our website