Vuurwerk en Stikstof

  • 01/11/2019
  • Lies ter Haar

Knallend het jaar uit?
 
Jos Tijdhof / j.tijdhof@lossser.nl  
Zit 14 jaar in de gemeente raad voor BURGERFORUM en ben momenteel het  langstzittend raadslid / 65 jaar/ getrouwd, 2 kinderen en 6 kleinkinderen / oud luchtmachtmilitair/ buurtbuschauffeur / vakantiebegeleider MEE Reizen. 
 
Twee onderwerpen zorgen voor volop discussie.
Het eerste item vuurwerk: wel of geen vuurwerk met de jaarwisseling en/of bij andere gelegenheden.
Voor veel Nederlanders is het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen bij de jaarwisseling traditie. Het afsteken van vuurwerk is rond de tweede helft van de vorige eeuw ontstaan, mede gebaseerd op de Germaanse gewoonte van het kabaal maken om boze geesten te verdrijven. Maar ook de oud Indiëgangers die zich in Nederland vestigden hebben een bijdrage geleverd t.a.v. vuurwerk tijdens de jaarwisseling. En vuurwerk wordt zelfs gezien als cultureel erfgoed.
 
Maar de weerstand tegen het vuurwerk groeit ook, want:
- Niet iedereen geeft om vuurwerk, het jaagt mensen en dieren schrik aan.
- Er gebeuren veel ongelukken, vuurwerk kan levensgevaarlijk zijn. Bij de     jaarwisseling 2019 was sprake van 396 geregistreerde gewonden en twee doden.
- Bijna de helft van de slachtoffers raakten gewond door vuurwerk dat anderen afstaken.
- Vuurwerk geeft luchtvervuiling voor mens en dier en bevat zware metalen.
 
Aan de andere kant:
- Vuurwerk is een traditie tijdens de jaarwisseling, die  zonder meer in stand moet blijven.
- Omzet van ongeveer 60 a 70 miljoen euro per jaarwisseling.
- Voor honderden ondernemers is vuurwerk verkoop van levensbelang.
- Door het te verbieden komt er meer illegaal zwaar vuurwerk , waardoor zwaarder letsel zal ontstaan.
- Het afsteken van vuurwerk kan buurten verbinden en verhoogd de samenhorigheid.
 
Conclusie: het wel of niet verbieden van vuurwerk blijft een lastige afweging die erg gevoelig ligt. Daarom zal onze overheid deze beslissing dan ook telkens ontwijken of voor zich uit schuiven en laat het aan de gemeenten zelf over. Een duivels dilemma of komen we er samen uit?
 
Volop in het nieuws het huidig stikstofbeleid. Hierin lopen wij als klein Nederland ook voorop. Door de uitspraak van de Raad van Staten komen veel bedrijven in de problemen. De bouwwereld wordt hierdoor flink op slot gegooid, dit is onacceptabel. Ook landbouwers worden hierdoor flink benadeeld. Het is goed dat we zuinig zijn op onze natuur maar men moet niet overdrijven. Mijn mening is dat het huidige stikstofbeleid dan ook zo snel mogelijk moet worden herzien en dat men hier verstandig mee moet omgaan en realistische doelen moet stellen. We zijn een plattelands gemeente hebben onze landbouwers en (sociale) woningbouw hard nodig. Laten we als Nederland niet het braafste jongetje van de klas willen zijn en voorop lopen in de polonaise. Maar laten we hopen dat onze regering weloverwogen beslissingen neemt en de boer en de bouw niet de roetveegpiet krijgt toegespeeld.
Share our website