Torenhoge energiekosten

  • 11/09/2022
  • Lies┬áter Haar

Torenhoge energiekosten

Beste mensen,

De energiekosten lopen de spuigaten uit. Het is dan ook zaak om heel goed het verbruik in de gaten te houden. Je voorschot wordt op voorstel van de energieleverancier vaak heel hoog gezet. Omdat in de zomer het vastgestelde bedrag vaak te hoog is om de kosten in de winter te compenseren, kan dit heel nadelig uitpakken.
Daar is op zich in normale tijden niets mis mee, want het kan voor jezelf ook een spaarpotje zijn zodat je aan het eind van de periode toch wat terugkrijgt.
Maar, als je überhaupt dit hogere bedrag al betalen kunt (en voor velen zit dat er gewoon niet in!), zit er ook een gevaar in. Als de energieleverancier failliet gaat, ben je het opgebouwde kwijt en ben je bovendien afhankelijk van het nieuwe variabele contract dat de energieleverancier berekent die de contracten overneemt en dat is in bijna alle gevallen nog veel onvoordeliger.
De energieleverancier moet gewoon jouw voorgestelde voorschottarief hanteren. En willen ze dat niet, stuur dan een brief en/of doe een melding bij de ACM. De site van Consuwijzer heeft daarvoor voorbeeldbrieven.

Het beste zou je het verbruik maandelijks kunnen bijhouden en aanpassen op de periode en ontwikkeling van de prijzen. Dat betekent bijvoorbeeld zomers minder betalen en in de koude periode meer. Maar dat vraagt wel van je dat je dan ook bedragen reserveert en een spaarpotje maakt voor tegenvallers. Het weer blijft nl wispelturig en de prijzen stijgen met de dag. Dat geldt overigens ook voor de energietoeslag die de gemeente uitkeert. Het is een noodoplossing en helpt de ergste nood te ledigen, maar als de prijzen zo hoog blijven zitten we gewoon volgend jaar weer met hetzelfde probleem.

Overigens komt een hele groep mensen die al wel in de problemen zit of zal komen, ook niet voor energietoeslag in aanmerking. Een probleem dat vreselijk wordt onderschat.
En met dat ik dit typ besef ik ook dat een heleboel mensen helemaal niets te kiezen hebben en al in de problemen zitten door de stapeling van alle kosten. Zij kunnen nu de maand al niet doorkomen.

et zijn zorgelijke tijden en we zijn er nog lang niet. We zullen ook als gemeente hier rekening mee moeten houden en kijken hoe we hier op kunnen inspelen.
Share our website