Saamhorigheid

  • 27/02/2020
  • Lies┬áter Haar

Saamhorigheid en onze tradities
 
Tegenwoordig noemen ze het vaak sociale cohesie, maar ik vind saamhorigheid (verbondenheid) een beter en mooier woord.

Een samenleving zonder saamhorigheid hangt als los zand aan elkaar en in deze tijd waarin ze alles afschuiven op zelfredzaamheid zou dat funest zijn.
Wij zijn gek met onze tradities. Of het nu Sinterklaas is, het paasvuur, carbid schieten of carnaval. Het is maar een greep uit wat ons als gemeenschap bindt. Vandaar vaak ook direct een reactie als een van deze tradities wordt aangevallen. Denk aan de discussie over Zwarte Piet.

En natuurlijk zal niet iedereen evenveel geven om dit soort tradities, maar je hoeft er immers ook niet aan mee te doen. “Loat goan…. Loat goan…” zou ik dan zeggen. Maar ga dan niet op elke slak zout leggen en zet niet alles weg als discriminerend of kwetsend. Of erger nog, ga niet zoeken of er ergens nog iets te vinden is wat je onder die noemer zou kunnen brengen.
Tradities moet je in ere houden. Ze verbinden mensen, ze vergroten de saamhorigheid.

Een prachtig voorbeeld is carnaval. Er zijn mensen die daar verre van blijven en het maar niks vinden dat gefeest in tenten en kroegen. Maar carnaval is méér. Maanden en maandenlang wordt er in schuren en loodsen gebouwd, samengewerkt, gediscussieerd, kostuums genaaid, technieken uitgedacht, problemen opgelost, PR verhalen opgesteld enzovoort enzovoort ….. Maanden en maandenlang zijn jong en oud, arm en rijk gezamenlijk op weg naar het uiteindelijke doel, het carnavalsweekend met de optochten. En ook dat carnavalsweekend zelf staan heel veel vrijwilligers klaar om de optochten in goede banen te leiden. Dit allemaal om er één groot feest van te maken. Je mag daar niet van houden, dat is prima, maar het is wél een feest van saamhorigheid. En de weg er naar toe, al die maanden samen aan het werk, nog veel meer. Of zoals mijn zoon vaak zegt van zijn carnavalsvereniging…..”We zijn één grote familie”. En wie wil daar nu niet graag bij horen!

Dus laten we die tradities én dat gevoel van saamhorigheid koesteren.

Lies ter Haar
Burgerforum
l.terhaar@losser.nl
Share our website