Opa

  • 15/01/2021
  • Lies┬áter Haar

Òpa ….
 
Soms zijn er van die dingen.
Soms zijn er van die dingen die je altijd bijblijven.

Het is al een tijd geleden dat ik op TV een programma zag over een heel ziek klein kindje. Het had al een lange ziekteweg met veel ziekenhuisopnames afgelegd en er zat nog veel aan te komen.
Maar zoals bij kinderen vaak het geval is, zijn ze erg veerkrachtig en klagen kennen ze nog niet. Het jochie huilde als het zich akelig voelde, maar als bij toverslag toverde het ook een glimlach tevoorschijn als het wat beter ging.

Waarom raakte dit mij zo en denk ik er tot op de dag van vandaag nog aan.
Misschien omdat het liet zien hoe kwetsbaar leven is en hoe diep ziekte ingrijpt op het leven van het kindje, zijn ouders, broers en zusjes en grootouders. En die laatste waren er vaak bij als het kindje naar het ziekenhuis moest.

Maar vooral door hét moment dat zich in mijn geheugen genesteld heeft. De ouders lopen samen met grootouders in de ziekenhuisgang naar het zoveelste doktersbezoek. Op de arm van moeder strekt het kindje zijn armen uit naar zijn opa en riep òpa …. òpa …. met een glimlach op zijn gezicht en alsof hij wilde zeggen “als opa er maar is, dan is het goed”.
Er sprak zoveel vertrouwen uit, zoveel overgave, zoveel liefde. Dat ene woordje…òpa..zei meer dan duizend woorden.

Vertrouwen, hoop, moed, kracht, geduld, berusting ….. we hebben het zo vaak nodig in het leven. Want ieder huisje heeft zijn kruisje, al kunnen die kruisjes in zwaarte heel verschillend zijn. En dan is het belangrijk om er niet alleen voor te staan. Om slechte, maar zeker ook de goede momenten te delen. Gedeelde smart is halve smart, maar gedeelde vreugde is dubbele vreugde.
Op zulke momenten is het belangrijk dat er iemand naast je staat. Iemand die met je huilt, lacht, hoopt, wanhoopt, boos, verdrietig en gelukkig is. Iemand met wie je dit alles kunt delen. Iemand die er simpelweg is wanneer je hem of haar nodig hebt.

Ik wens iedereen zo’n iemand toe. Zo’n iemand als òpa…..

Soms zijn er van die dingen ….die je altijd bijblijven.
 
Lies ter Haar
Burgerforum
liesterhaar@home.nl
Share our website