Money Money Money

  • 02/11/2023
  • Lies┬áter Haar

Money, money, money…

Een tijdje terug kwam ik bij mijn supermarkt om de wekelijkse boodschappen te doen. Blijkbaar moest dit filiaal weer eens een verandering ondergaan. Wat schetste mijn verbazing, alle kassa’s op 1 na waren vervangen door zelfscankassa’s. Nu ben ik nog niet oud genoeg om die verandering niet aan te kunnen, maar er moet mij moet toch iets van het hart dat ik enkele weken geleden meemaakte.

Ik betaal altijd nog contant, de reden geef ik verderop in mijn verhaal. Ik stond dus aan de kassa en voor mij was een dame op leeftijd en erg doof. De caissière was een jong ding zoals ze tegenwoordig aan de kassa zitten. Deze jonge dame echter trok zich even niets aan van targets die je als kassamedewerker moet halen, want o wee als je niet snel genoeg bent!!!! Nee ze had alle geduld van de wereld en liet de mevrouw geduldig de centen die ze bij haar te betalen bedrag moest aanleveren uittellen. Na een gemeend fijne dag vertrok de dame.
Ik heb de caissière bedankt  en met de week tegen eenzaamheid nog in mijn achterhoofd haar een compliment gemaakt. Haar bedankt voor haar geduld en haar er op gewezen dat het goed mogelijk is  dat zij wel eens de enige persoon kon zijn die de mevrouw in kwestie die dag spreekt.

Ook mensen die op b.v. weekgeld zitten willen graag contant betalen dit is namelijk, zeker als je het met weinig moet doen, een goede manier om grip op je geld te houden. Mensen die bezig zijn met armoedebestrijding bevestigen dit. Armoede los je niet op door mensen steeds maar weer van alles te geven, maar zeker ook door ze te leren te budgetteren. Vooruit kijken, budgetteren en  sparen is vaak niet aangeleerd en zou jonge kinderen van jongs af aan moeten worden aangeleerd. In Japan doen ze dat op school en heeft zelfs een naam, kikaibo.

Ik ben dan ook voorlopig solidair met ouderen en mensen die om wat voor redenen dan ook contant willen betalen. Vraag mij dan ook niet of ik wil scannen, want dan was ik wel in een andere rij gaan staan.

P.S ik denk dat met kerst een rij zal staan tot aan het brood. U bent gewaarschuwd.

Inge Oort

 
Share our website