Blog

Liever Don Quichotte dan het makke schaap

  • Lies ter Haar -
  • 20/09/2019  |  Comments (0)

Liever Don Quichotte dan het makke schaap…..

Veel commotie de laatste tijd over de dreigende sluiting van de spoedpost in Oldenzaal. Terecht. Weer afkalving van de zorg dichtbij die überhaupt al niet meer zo dichtbij is.
Daarbij komt nog de reële mogelijkheid dat ook de polikliniek in Oldenzaal geen lang leven meer beschoren zal zijn. Steeds meer controleafspraken in Enschede, minder uren per specialist, vervolgens hele disciplines weghalen en voila… de conclusie: Er komen te weinig patiënten, te duur, dus…… einde polikliniek.
Zie ik het te somber? Ik vrees van niet. Deze sterfhuisconstructie is ook toegepast in Losser.

Laat duidelijk zijn: Ik ben voorstander van het bundelen van specifieke specialistische zorg in bepaalde ziekenhuizen met veel kennis en ervaring. Dat is een goede ontwikkeling. Maar wat je nu ziet is dat de noodzakelijke zorg dichtbij steeds meer afkalft. En dat is een slechte ontwikkeling.

Ik hoor het Herre Kingma van het MST nog zeggen. Het was in 2006. Op het moment dat er al
getrokken werd aan de polikliniek in Losser. Hij schilderde een prachtig toekomstplaatje om ons zoet te houden. De complexe zorg in Enschede. De meer simpele zorg naar het ziekenhuis in Oldenzaal. De chronische zorg dichter bij de patiënt in de vorm van een zorgboulevard in Losser. Daar konden dan ook de nacontroles en simpele verrichtingen plaatsvinden. Nou….…we weten wat daar van terecht is gekomen.

Dus neem het me niet kwalijk dat ik dit soort praatjes niet meer geloof. De zorgboulevard bleek een sprookje. Het ziekenhuis in Oldenzaal is er niet meer. De spoedpost in zijn huidige vorm verdwijnt per 1 januari a.s.

Men komt nu met halfslachtige oplossingen. Ik noem het een doekje voor het bloeden, want de wond blijft. Geld regeert de zorg.

En nu niet drie keer zuchten en zeggen dat we er niets aan kunnen doen en dat we hier niet over gaan! Onlangs ontstond enorme onrust rondom een nieuwe wet die bepaalde dat er een splitsing zou komen in twee soorten verpleegkundigen. HBO-ers voor de hogere functies en MBO-ers -hoe ervaren ook- hadden het nakijken of zouden opnieuw naar school moeten. Die commotie zorgde er wél voor dat invoering van de wet voorlopig van de baan is.

Dus kom op….. goede zorg dichtbij, daar moeten we allemaal voor blijven vechten.

Zullen we de zorg weer aankleden? De patiënten krijgen het koud!

Lies ter Haar
Raadslid Burgerforum
liesterhaar@home.nl

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)