Kosten lopen de pan uit! (blog Bennie Haamberg)
Medio vorig jaar kwam ik met een inwoner uit onze gemeente aan de praat over allerlei zaken. Ook over dat alles almaar duurder en duurder wordt en het met een normaal inkomen haast niet meer op te brengen is.
En dit verhaal staat natuurlijk niet op zichzelf. Er zullen zeker meer huishoudens in de problemen zitten of nog komen door de sterk gestegen prijzen. Daar zullen ze niet mee te koop lopen en achter de voordeur is veel meer ellende dan men weet. Deze stille armoede wordt een steeds groter probleem.
Degene waar ik mee sprak betaalde op dat moment ruim 400,- euro aan energie, hopende dat dit op korte termijn minder zou worden omdat er zonnepanelen waren besteld en de energiekosten daarmee naar beneden zou gaan.
Inderdaad een heel fors bedrag, terwijl ze alleen maar een gedeelte van hun huis verwarmden.
En niet iedereen kan zijn huis volledig en volgens de normen isoleren en een warmtepomp aanschaffen, want bij oudere huizen gaat het daarbij om een vermogen wat je moet investeren. Stel je wilt de vloer in zijn geheel isoleren dan ben je als snel 2.500 euro kwijt, al doe je het allemaal zelf. En wil je een hoger energielabel halen, dan zit je ook vast aan spouwmuurisolatie, thermopane ruiten of trippelglas enz.
En hoe moet je dat allemaal betalen? Er is her en der wel wat subsidie te krijgen, maar dat dekt niet alles. En bij de meeste subsidies geldt ook nog steeds dat je het door gespecialiseerde bedrijven moet laten doen.
Je kunt de hypotheek misschien verhogen, maar dat betekent ook weer meer schuld en extra lasten. Daarnaast blijft de WOZ waarde stijgen. Dan zijn de spaarcentjes al snel een keer op, of beter gezegd, de oude sok is dan leeg.
De mensen uit mijn voorbeeld zijn overigens rond de 70 al en waarom zouden ze dan nog zoveel problemen op hun hals halen.
Dan te bedenken dat er heel veel mensen zijn die geen oude sok hebben voor extraatjes maar wél hoge lasten.
Er zijn genoeg mensen met géén of een klein pensioentje en die zullen al snel elke maand simpelweg geld tekort komen en de vaste lasten niet meer kunnen betalen en hoe dan verder?
Er zijn mogelijkheden bij de gemeentelijke instanties als er gezinnen onverhoopt in problemen komen. Maar ook daar zit een grens aan en is het geld een keer op. Zeer zeker als vanaf 2026 fors minder geld van het Rijk naar de gemeenten gaat.
Persoonlijk zou ik het niet onlogisch vinden als gebaar richting onze burgers om als gezamenlijke raad onze zorgen in een brandbrief aan alle partijen in de Tweede Kamer over te brengen. Of het zal helpen is de vraag, maar we kunnen het altijd proberen.
Bennie Haamberg, raadslid namens Burgerforum
Reageer
Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)