Kopzorgen rondom zorg

  • 16/09/2014
  • Lies ter Haar

Optimistisch nam ik vorige week de post mee van iemand waarvoor ik een en ander regel. Bij de post een brief van de SVB (Sociale Verzekeringsbank ) waarin het SVB mevrouw keurig meldde dat ze het trekkingsrecht van het PGB had. Daarover was eerder al een brief van de gemeente gekomen, waarin dit werd aangekondigd. Bij de brief van de SVB zat een brochure. Mij werd aanger...aden die zorgvuldig te lezen. Uiteraard doe ik dat dan braaf. Niet dat het licht ineens ging schijnen hoor, daar bleek het toch een tikje te ingewikkeld voor. In de brief stond ook, dat de zorgovereenkomst(en) met alle (!?) zorgverleners naar het SVB gestuurd moesten worden. En wel (!) vóór 26 september, anders kan het SVB niet uitbetalen. Logisch, maar……dan komt het. Met wie moet ik allemaal zo’n overeenkomst afsluiten. En een exemplaar dat ik maar even heb uitgeprint –van maar liefst 6 kantjes – had me toch een aantal vragen waar ik absoluut zo geen antwoord op heb. Bijv.: vergoeding per maand WMO, AWBZ en dan bruto per uur of per maand…. exacte werkafspraken, welke dagen en hoeveel uur per dag of variabel….. en en en…
Ik krijg het al een beetje Spaans benauwd. Verder zoeken dan maar. Ik word verwezen naar een website (maar je kunt ook bellen, alleen dat lukt zondags natuurlijk niet). Op de site blijkt dat er heel veel verschillende overeenkomsten zijn. Er is weg (dat staat in de brochure) om er achter te komen welke overeenkomst. Maar wélk contract moet ik met Maria (gefingeerde naam van de huishoudelijke hulp) sluiten. Een arbeidscontract…. vast niet. Freelancer? Dan moet ze, zo lees ik een VAR – WUO aanvragen. Oei…. Ik heb op mijn werk wat ervaringen met VAR’s en dat is allemaal helemaal niet zo gemakkelijk. Er zitten heel veel haken en ogen aan voor beide kanten.
Even kijken op de website van de gemeente. Daar staan weliswaar veel zaken op en veel vragen met antwoorden. Maar over dit PGB verhaal lees ik niets.

Doe ik de postcode check en krijg ik nota bene dit antwoord van het servicecentrum PGB te lezen: “Uw gemeente heeft het contract met de SVB beëindigd.”

Ach…. Ik zal degene maar eens vragen voor wie de brief bedoeld is. Een 86 jarige, ietwat dementerende lieve vrouw, zonder computer, die dit soort brieven categorisch – op mijn advies – heel snel terzijde ligt in een laatje waar ze pas weer uitkomen als ik kom.
U snapt vast wel wat ik bedoel.

Vandaag maar eens bellen met de SVB. Ik houd u op de hoogte!

Lies
Meer weergeven
 
Share our website