Henk Filipsen krijgt gouden gemeentespeld

  • Home
  • Blog
  • Henk Filipsen krijgt gouden gemeentespeld
  • 13/07/2022
  • Lies┬áter Haar

De speech van de burgemeester

Ja, dames en heren,

Voordat we verder gaan met het volgende agendapunt, de toelating van mevrouw Oort, wil ik even als uw voorzitter, en als burgemeester het woord tot u allen richten.

Ik hoop en neem aan dat u mij dat toestaat.

Want de toelating van mevrouw Oort is nodig omdat de heer Henk Filipsen zich ziek heeft moeten melden. Henk, fijn dat je er aan het begin van deze avond bij kunt zijn. Ik wil je vragen om naar voren te komen/hier vooraan plaats te nemen.

En natuurlijk ben jij hier niet voor jezelf naar toegekomen, maar voor de installatie van Inge als raadslid, en voor de installatie van Jan als commissielid. En dát Henk, dát kenmerkt jou: onbaatzuchtig, klaarstaan voor de ander, en altijd bereid om te doen wat nodig is.

Zelfs als dat niet meer vanzelf gaat; de overgang van een leven in crescendo naar decrescendo heb je helaas niet zelf in de hand.

Beste Henk,

Juist de muziek vormde een leitmotif in jouw leven. Je bent altijd betrokken geweest bij alles wat in onze gemeente te maken heeft met de muzikale expressie en samenkomst van mensen.

Dat deed je al toen je als klein jongetje bij het harmonie-orkest hier in Losser kwam. Later was je midwinterhoornblazer- instructeur én jurylid bij de Adventbloasers.

Na een kort uitstapje in Overdinkel, kwam je in 1995 bij concertvereniging Sempre Crescendo. Naast het zélf spelen -Henk is een getalenteerd trompettist mensen- blonk je uit in allerlei bestuursfuncties; lid van de technische commissie, maar vooral in de twee periodes als voorzitter liet jij jouw kwaliteiten en talenten zien.


Muziek verbindt. Maar jij verbindt ook, Henk. Je bent een mensenmens in de meest oprechte zin van het woord. Je weet het beste in anderen naar boven weet te halen. Niet voor niets werden er grote producties als  Concerto Veneziano en de Lossers Night of Music onder jouw voorzitterschap georganiseerd. Dat kan niet als je niet weet hoe je mensen de beste versie van zichzelf kunt laten zijn.

Recent won jouw vereniging ook nog de prestigieuze euregionale People to People-prijs; een onderscheiding voor initiatieven die een bovengemiddelde bijdrage leveren aan de grensoverschrijdende contacten en samenwerking aan weerszijden van de landsgrens. 

Samenwerken. Nog zo’n woord dat vaak genoemd wordt als het over jou gaat, Henk.

Als adviseur en bemiddelaar wist je de overgang van de Steenfabriek naar een andere eigenaar zo te begeleiden dat we ook nu nog kunnen genieten van al het moois dat deze historische locatie te bieden heeft.

Henk, vorige week zijn we daar als raad nog te gast geweest, en wat is het goed om te zien dat dit cultureel erfgoed op deze manier voor de volgende generaties bewaard blijft.

Het helpt daarbij dat je snel kunt denken en nog sneller schakelt. Van een prominent politica, wiens naam ik niet zal onthullen - of mag dat wel Lies?- begreep ik dat niet iedereen zo snel mee kan komen, en ik citeer:

Ja, ik zat ’s avonds wel eens thuis op de bank, en pas na de tweede kop koffie viel bij mij het kwartje over wat Henk die middag nou precies gezegd had. En vervolgens kon ik daar dus pas ’s nachts over nadenken. Werkelijk, als ik een euro had gehad voor elk kwartje van Henk dat pas later viel, was ik letterlijk slapend rijk geworden…”

Henk, je bent een mens met een groot sociaal hart. Nooit te beroerd om op te staan voor mensen die het moeilijk hebben. Te helpen waar je kunt en aandacht te hebben voor de mens áchter de voordeur. Een telefoontje, een schouderklop of een goed gesprek bij een kop koffie; écht noaberschap.

Dat doe je niet omdat je daarmee graag goede sier wilt maken, maar omdat je de innerlijke overtuiging hebt om het juiste te moeten doen.
Soms denk je daarbij wat te veel aan anderen, en net wat te weinig aan jezelf. Daarom doen wij dat deze keer voor jou.

Het is met veel plezier, maar ook met veel dankbaarheid namens de Losserse gemeenschap, dat ik jou, Henk Filipsen, de gouden
gemeentespeld mag uitreiken. Henk, gefeliciteerd!
 
Share our website