Haags bluf en de harde werkelijkheid

  • Home
  • Blog
  • Haags bluf en de harde werkelijkheid
  • 04/03/2015
  • Lies┬áter Haar

Haagse bluf en de harde werkelijkheid

Hoe ver staan politici die wetten fabriceren vaak van de echte werkelijkheid af! Het lijkt soms wel of ze van Mars komen. Ze kunnen het zo mooi presenteren, maar in de praktijk is het een heel ander verhaal.

Word nu maar eens werkloos. En helemaal als je over de 50, wat zeg ik 40 bent. Je solliciteert je suf, maar werk krijgen ho maar. Je bent simpelweg voor de werkgever te oud, te duur, afgeschreven.

En onze jeugd krijgt steeds meer te maken met flexcontracten, 0-urencontracten, oproepcontracten, uitzendcontracten. Ze flexen er wat af. Maar geen (vast) werk, geen hypotheek, geen huis, geen toekomst.

En terwijl steeds meer jongeren werkloos worden, moeten alle ouderen jaren langer doorwerken. Waar zit hier de logica? Ja ik weet het …… uitkeringen en dus ook VUT en AOW kosten geld en langer werken is minder uitkering en er moet geld in de kas. Pensioenen moeten meegroeien met de levensverwachting.  Gemakshalve wordt even vergeten dat velen het pensioen helemaal niet halen. Ook wordt voorbij gegaan aan het feit dat de generatie van rond de 60 jaar, vaak al met hun 15e is begonnen te werken en hun portie aan premies wel betaald heeft. Nee…. het is veel leuker om jongeren en ouderen tegen elkaar uit te spelen onder het mom van solidariteit.

Ach, de dames en heren die dit allemaal zo mooi op papier kunnen zetten hebben daar geen last van. Ik daag hen uit! Kom eens meelopen met iemand die werkloos is. Nee niet één dag…… minstens een jaar en ervaar hoe het is om tevergeefs brief na brief te schrijven en vaak zelfs geen antwoord te krijgen. Ga mee op karwei met de arbeider die zwaar lichamelijk werk doet en nu nog een paar jaar langer zijn botten moet plagen. Ervaar de frustratie van de jongere die graag een eigen bestaan wil opbouwen, maar steeds maar tegen muren oploopt vanwege al die flexcontracten. Vraag die ZZP-ers eens waarom ze ZZP-er zijn geworden? Vrijwillig? Ja soms, maar het overgrote deel simpelweg omdat ze werkloos zijn geworden en het dan maar als zelfstandige proberen of simpelweg niet anders kunnen.

Volgens “geleerden” is de crisis voorbij. Ik hoop het mét hen. Er zijn banken die inderdaad steeds meer klanten krijgen ….. de voedselbanken! En dat is geen Haagse bluf, maar harde werkelijkheid.

Lies ter Haar, Burgerforum
liesterhaar@home.nl


 
Share our website