Failliet op krediet

  • 16/07/2011

De US debt clock laat zien dat de US staatsschuld in een razend tempo oploopt. In Europa hebben we onze eigen EURO-crisis. De euro staat onder grote druk. Meer EU lidstaten dan ons lief is, met Griekenland voorop, hebben een enorme schuldenberg waar ze nooit en ten nimmer meer uitkomen, ofwel er moet een groot deel van die schulden kwijt gescholden worden en dan nog… En wát áls we die schulden van Griekenland kwijtschelden? Wie is de volgende in de rij en om hoeveel miljarden gaat het dan weer? Krampachtig probeert men tijd te kopen om het naderende onheil ten minste nog een tijdje buiten de deur te houden. De euro wankelt achter die deur.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Het antwoord is even simpel als in feite beschamend. Praktisch alle landen op de wereld geven veel meer geld uit dan er binnenkomt. De wereld staat in het rood, veel landen zelfs diep in het rood en dat geld moet er op de een of andere manier toch komen. Banken en pensioenfondsen hebben de belangen van hun oorspronkelijke klanten uit het oog verloren en zijn vreemd gegaan. Zij hebben krediet op failliet gegeven. Zij zijn massaal geld gaan stoppen in landen die een enorme schuldenberg hebben opgebouwd. Geld dat dus niet terug betaald zal gaan worden en toch ergens vandaan moet komen. Banken hebben nauwelijks tot geen buffers meer. De stress-test waar een aantal banken voor geslaagd is, zo ook onze Nederlanse banken, is in feite een lafhartige poging om ons toch nog een gevoel van zekerheid te geven. Die zekerheid kúnnen banken en pensioenfondsen echter al lang niet meer geven. Een volgende diepe crisis zullen ze niet overleven. Als u en ik morgen ons geld van de bank halen, is Nederland overmorgen failliet.

De Euro, die Europa moest voorzien van een sterke, stabiele munt .. die euro wankelt. Een aantal landen is zo slim geweest de eigen munt nog te houden! Achteraf bezien toch niet zo gek, want als er niet een bijzonder vernuftig antwoord komt op deze euro- neuro- of zeurocrisis, gaan we failliet op krediet!
 
Lies ter Haar
Share our website