Facebook dilemma

  • 07/12/2020
  • Lies┬áter Haar

Facebook kan een giftige relatie zijn.
De nieuwsberichten over de verkeerde dingen die Facebook doet blijven maar komen, maar nog steeds maken we massaal gebruik van het sociale netwerk. Wereldwijd zitten ruim 2,3 miljard mensen op Facebook. Toch moeten de meesten inmiddels wel doorhebben dat het bedrijf niet te vertrouwen is. Het voelt als een giftige relatie waar we niet mee willen stoppen.
 
Deze relatie begon mooi. Je deelde van alles met elkaar en jullie hebben samen een hoop nieuwe vrienden gemaakt en nieuwe interesses ontdekt. Je partner wist zorgen te ontnemen, zoals het onthouden van verjaardagen en feestjes, zodat je daar zelf niet meer over na hoefde te denken. Jullie vonden elkaar zelfs zo leuk, dat je ook samen ging werken.
 
Maar relaties zijn gebouwd rond vertrouwen, en Facebook kunnen we gewoonweg niet meer vertrouwen. Zo simpel is het. Keer op keer neemt het bedrijf zijn verantwoordelijkheid niet. Het is aan jou of je daarmee kan leven, of dat je er wat aan doet. Als Facebook echt een relatie zou zijn, dan hadden we het toch allang uitgemaakt?
 
Uitmaken
Een aardig aantal Nederlanders heeft al actie ondernomen, omdat Facebook te ver is gegaan. Uit het Nationale Sociale Media Onderzoek 2019 bleek dat het platform 640.000 minder Nederlandse gebruikers heeft dan in 2018. Daarvan loggen 400.000 mensen niet meer in, terwijl 240.000 mensen hun account daadwerkelijk hebben opgezegd. Toch zitten er nog 11,9 miljoen Nederlanders op Facebook.
 
Ik heb zelf een aantal stappen ondernomen om de relatie met Facebook zo min mogelijk invloed in mijn leven te geven. Mijn berichten zijn allereerst alleen voor vrienden te zien. Ook heb ik een hoop persoonlijke informatie verwijderd, zoals mijn woonplaats, werkgever, geboorteplaats enzovoort. Foto’s waarvan ik niet wil dat ze in het wild ergens verschijnen, heb ik verwijderd en ik heb tevens een flinke stapel pagina-likes weggehaald.
 
Toch heb ik Facebook nog nodig en er is geen “goed” alternatief. Het is veel makkelijk om te blijven, toch? Al klinkt het nu net alsof ik een echte giftige relatie aan het goedpraten ben.
Moraal van dit verhaal is, ga verstandig met dit soort sociale mediums om. Blijf vooral je eigen menig vormen.
 
Met vriendelijke groeten,
Henk Filipsen
Raadslid voor Burgerforum Losser
Tel; 06-10982832
Share our website