Even kennismaken

  • 11/12/2023
  • Lies┬áter Haar

Nico Schraag, de introductie van een nieuw Burgerforum lid.

Geachte leden van Burgerforum, Lies ter Haar vroeg me om even wat kennismakingsteksten aan te leveren zodat we elkaar beter kennen. Waarschijnlijk een begin van een: ‘Burgerforum Smoelenboek’ ?

Ik stel me graag even als nieuw Burgerforum lid aan jullie voor.
Ik woon alweer sinds augustus 2021 in het prachtige Losser, dat ik al in 1986 door mijn werk
aan de UTwente  als een leuke plaats heb leren kennen. Een onmeunig mooi gebied, dat Oost-Twente,  enigszins vergelijkbaar met de woon- en leefsfeer in het Gooi, waar ik me heerlijk thuis voelde zoals ik me nu hier thuis voel…

Voorheen woonde ik in resp. Hilversum waar ik in 1973 betrokken raakte bij de eerste lokale partij: in mijn toenmalige woonplaats. Lokaal Progressief Hilversum geheten.
Vervolgens woonde ik in Loenen a/d Vecht en Blaricum. En nu dus in Losser Oost. Knus en gezellig samen met mijn partner Sanne.

Ik ben al sinds 1976 lid van de VVD en verzorgde sindsdien samen met Loek Hermans veel Debat, Presenteren in het openbaar, Campagne en canvas training. Mediatraining, Onderhandelingstrainingen, bestuur en managementtrainingen en Topkadertrainingen voor toen instromend talent, dat zich later ontwikkelde en nog ontwikkelt tot Bestuurders, 2eKamerleden, Staatssecretarissen en Ministers. Van Johan Remkes, Annemarie Jorritsma Mark Harbers, Onno Hoes zijn enkele bekende namen uit die tijd…
Zo word ik regelmatig gevraagd als Key-note spreker (via o.a. Speakersacademy ) voor lokale partijen voor trainingstrajecten als debatteren, openbaar spreken, partijopzet en -verbetering, omdat het om makkelijker empatischer overtuigen in de praktijk gaat. En zo ken ik dus ook al langer de lokale partijen en hun waarde.

Mark Rutte verzocht me hem als deelnemer, toen nog werkend als personeelschef bij van den Berg en Jurgens margarinefabrieken, op persoonlijke communicatie en Netwerken te coachen en te trainen (van 1990 – 1996). Ook internationaal hielp ik bij de opzet van nationale politieke partijen in o.a. Afrika Tanzania en Roemenië)

In de dagelijkse praktijk ben ik nog zo’n drie tot vier dagen per week actief met mijn bedrijf www.lifetimegrowth.nl  op gebied van Talentmanagement en ontwikkeling. (enkele politieke partijen in Nederland en daarbuiten zijn de vaste afnemers van deze talenten analyses en de bijbehorende trainingsprogramma’s: Diversiteit waardoor je leert om makkelijker en overtuigender met meer zelf vertrouwen relaties aan te gaan en maximaal te benutten wat tijd, kosten en teleurstellingen bespaart. Ook verzorg ik commerciële vaardigheidstrainingen en managementtrainingen met accent op (v)aardigheden. Erg leuk om te doen en het houdt me jong.

Wekelijks was ik al vanaf 1986 Deeltijdhoogleraar (prof. Dr.) aan de UTwente (Bedrijfskunde). Sinds 1990 ben ik als Deeltijdhoogleraar (prof. Dr.) verbonden aan VentureLab (Bedrijfskunde van de RUG,  De Rijks Universiteit Groningen waar ik in de Nederlandse en Engelse taal, jong ondernemerschap help ontwikkelen tot levensvatbare winstgevende ondernemingen. Erg leuk motiverend werk.

Nu in 2023 ben ik in november in de ‘luwte van mijn jaren’ - naast mijn lidmaatschap en steunfractielid van de VVD Losser - na contact met o.a. Lies ter Haar,  lid geworden van Burgerforum. Een partij die me qua sfeer, samenwerking en wijze van communiceren -zich zo onderscheidend van de VVD waar ik me ook betrokken bij voel-  wel aantrekt.  Het is allemaal hobby- en mensenwerk zeg ik vaak, maar het moet tegenwoordig wel ‘permanent beter’ want anders rekent de kiezer met je af.  Ik geloof al sinds 1976 in de invloed van lokale landelijke partijen zoals de VVD  door het kunnen benutten van een Netwerk in den Haag.

Maar: door de opkomst van lokale partijen die zich meer en beter als dagelijks luisteraar naar de kiezer/burger opstellen, vind ik het ontwikkelen en versterken van lokale partijen belangrijk en: hen helpen de noodzakelijke professionaliteit van gemeenteraadsleden te versterken, naast al die andere organisaties die dit werk al doen, maar vaak de echte praktische trainingskant op gebied van vaardigheidsversterking nog doen ontbreken, zo hoor ik wel eens. En da’s nou mijn drijfveer om dit mooie werk te blijven doen. Ik hoef niet op  ‘het pluche’ Vanuit de achterhoede op de achtergrond .  Voor vragen ben ik altijd beschikbaar:

Vrolijke groet, van Nico Schraag  (1948)  nicoschraag@gmail.com    06 53 202 417
 
Share our website