Even kennis maken......

  • 18/12/2023
  • Lies┬áter Haar

Mijn naam is Marc Beune, 58 jaar en getrouwd met Anneke. Wij wonen en werken samen aan de Dinkel in Beuningen en aan de Egeïsche Zee in Izmir.
Wij maken samen met onze Turkse partners werkkleding voor de Nederlandse Politie (die polo met de gele streep), de Nederlandse Brandweer en het Nederlandse leger.
We hebben twee kinderen en drie kleinkinderen; als we in Nederland zijn passen we een dag op de drie meiden van vijf, drie en bijna één jaar.

Als je veel reist tussen twee landen, zie je steeds meer verschillen, maar ook steeds meer overeenkomsten. ‘De’ Nederlander bestaat niet en ‘de’ Turk ook niet. Beide hebben echter wel te maken met de wereld om hen heen: inflatie, vrijheid van meningsuiting, bedrijfspolitiek, scholing, milieu.

Wat wij hebben geleerd van de Turkse samenleving is, dat wat er ook gebeurt, je er altijd weer bovenop komt dankzij diezelfde omgeving. Of het nu een terroristische aanslag, een aardbeving of een economische ramp is, je familie, vrienden en collega’s staan je half. Dat is een prettig gevoel, maar dat betekent ook dat jíj er bent voor die ander als die een ramp overkomt. Ook jij bepaalt de omgeving van die anderen.

In de afgelopen twee jaar hebben wij in Beuningen geprobeerd te voorkomen dat Natuurcamping Olde Kottink wordt omgebouwd tot een Landal bungalowpark. Een moeizame strijd met ongewisse uitkomst, waarbij erg veel betrokken partijen geen ‘kant’ wilde kiezen en dus maar aan de zijlijn bleven toekijken: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Overijssel, Natuur & Milieu Overijssel, Dorpsraad Beuningen.
Burgerforum koos ook geen ‘kant’, maar ging wel het gesprek met ons aan. De regelmatige gesprekken waren altijd vriendelijk, constructief en inhoudelijk, waarbij we samen steeds beter begrepen hoe complex de situatie was.

Ik ben lid geworden van Burgerforum, omdat ik geloof dat problemen in je directe omgeving je het meest raken. Omdat die problemen alleen met anderen in je directe omgeving op te lossen zijn.
En omdat het uitmaakt hoe je met die anderen tot een oplossing komt: je hoeft het niet eens te zijn, als het maar eens wordt.
 
Share our website