Blog

Europese subsidies -verspilling of noodzaak?

  • 21/09/2013  |  Comments (0)

Belastingbetaler spekt Quote 500 en andere nutteloze investeringen

 

Europa’s allergrootste varende visfabrieken worden met belastinggeld gesteund.

 

Uit onderzoek blijkt dat de winst die de eigenaren (een consortium van 3 rederijen) van deze destructieve schepen maken, afhankelijk is van overheidssteun.

Belastinggeld dat wordt gebruikt om drijvende visfabrieken de kustwateren van West-Afrika te laten plunderen, waardoor de voedselvoorziening en het bestaansrecht van de lokale bevolking wordt bedreigd doordat de wateren volledig leeggevist dreigen te worden.

 

Met belastinggeld wordt de toegang tot de  wateren van landen als Mauritanië en Marokko betaald. De afgelopen jaren liep deze indirecte steun specifiek voor deze drie rederijen op tot maar liefst € 142,7 miljoen. Deze vloot kreeg tussen 1994 en 2007 ook nog € 21 miljoen voor de bouw en modernisering van de schepen. Naast deze enorme bedragen aan directe steun worden visserijschepen  vrijgesteld van accijns op brandstof. De jaarlijkse voordelen hiervan voor de totale PFA-vloot kunnen volgens berekeningen oplopen tot maar liefst € 78 miljoen.


Rederij Parleviet en v.d. Plas kwamen ook in het nieuws door het bekend worden van een schaduwboekhouding, waaruit blijkt dat een supertrawler van Parlevliet tijdens een visreis van drie weken meer dan anderhalf miljoen kilo dode haring in zee kieperde.

Beide kopstukken van deze rederij, de heren Parleviet en v.d. Plas, staan voor rond de 140 miljoen in de Quote 500. Lucratief is het dus wel!

 

En zo zijn er meer voorbeelden van Europese subsidies die wel op een héél merkwaardige wijze worden besteed. In Polen is zo’n 230 miljoen (niet onderbouwd) opgegaan aan honderden kilometers zesmeterhoge geluidsschermen. Deze staat er pontificaal, overigens tot grote verbazing van de inwoners zelf, want hij dient nergens toe. Achter de geluidswal…. geen woningen….maar kilometerslang een verlaten landschap. Polen is één van de armste EU-landen en de grootste netto-ontvanger van Europees geld. Met die subsidies zijn wegen gebouwd en is het land gemoderniseerd. Zo is in de Noord-Poolse stad Swupsk met zo'n 100.000 inwoners, een subtropisch zwemparadijs met zeven zwembaden gebouwd. De burgemeester maakt een tevreden indruk: 'Waar je hier kijkt, overal zie je Europees geld. Ik ben een Europa-enthousiasteling.' En ook in zijn stad zijn geluidsschermen neergezet.

 

………..Ik word dan wel héél erg nieuwsgierig waar die andere subsidies allemaal naar toe gaan!
 
Lies ter Haar 

 

 

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)