Doe normaal ....koop lokaal

  • 11/06/2020
  • Lies┬áter Haar

Doe normaal, koop lokaal
08-06-2020
We vragen het ons hardop af, bij De Ondernemer. Waarom kopen 'we' bij Amazon en Alibaba? Wat doen die bedrijven voor ons land, onze stad, dorp, onze buurt? Precies…helemaal niets.
 
Twee miljoen ondernemingen telt ons land en nog veel meer ondernemers, in allerlei soorten en maten: winkeliers, zzp’ers, boeren, glazenwassers, huiswerkbegeleiders, architecten, koeriers en nog honderden andere. Mensen die ooit voor eigen rekening en risico hún bedrijf begonnen.
 
Waarom? De hang naar zelfstandigheid, vrijheid en avontuur. Ondernemen zit in ons DNA. Onze hele welvaart is gebouwd op die eeuwenlange traditie. Vrijwel geen enkel land heeft zo’n hoge ‘ondernemersdichtheid’ als ons land. Ondernemers zijn de motor van de economie en de stille kracht in de sociale samenhang.
 
Het mkb zorgt voor ca. 70 procent van de werkgelegenheid. Die ondernemers zouden nu opeens patiënt zijn? Het moet niet gekker worden. Al die ondernemers zijn samen met hun klanten juist het allerbelangrijkste deel van de oplossing.
 
Met dit soort cijfers zullen de huidige overheidsmaatregelen, hoe goed bedoeld ook, slechts symptoombestrijding zijn. Ook zien we dat ondernemers zelfs nu vertrouwen houden, hun marketingmix aanpassen, investeren in innovatie en vooral, meer online gaan doen. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen.
 
De ondernemer kan niet geprivatiseerd worden zoals een bank of luchtvaartmaatschappij. De ondernemer kan geen druk op pandeigenaren uitoefenen om de huur te verlagen zoals grootwinkelbedrijven. De ondernemer wil geen mensen ontslaan, betalingstermijnen verlengen of uitstel van betaling. Al wat de ondernemer wil: klanten!
 
Aan Rutte en het RIVM is het om snel en verantwoord te unlocken en ook voor ons ligt er een schone taak. Want waarom kopen wij bijvoorbeeld bij Amazon en Alibaba? Bedrijven die zo weinig mogelijk belasting proberen te betalen, nauwelijks bijdragen aan de werkgelegenheid en die ik nog nooit op een shirtje heb zien staan bij de plaatselijke sportvereniging.
 
Ik weet, een euro kun je maar één keer uitgeven maar doe dat dan bij ondernemers in de buurt; de boekhandelaar, de opticien, de damesmodezaak en de schoenenwinkel. Doe straks dan ook een bakkie in dat koffietentje om de hoek. Gewoon, omdat je het ze gunt en omdat je bij deze ondernemers geen algoritme bent. Bij deze ondernemers ben je klant. Dat voelt echt anders.

Dus,     Doe normaal, koop lokaal

Henk Filipsen
06-10982832
Share our website