Publicaties

4.1.2013 weerbericht Tonny Morsink


Korte terugblik afgelopen week..   


Natuurlijk kwam het kortdurend noodweer (lutters kwartiertje!!)van de vrijdagavond bij mij het meest in het nieuws. Zeker als je de gehele dag niet de weersverwachting hebt gehoord of het internet hebt geraadpleegd!!  Na een geslaagde Nieuwjaarsreceptie van mijn werkgever Visschedijk facilitair  rond 17.30 nietsvermoedend op mijn stalen ros klimt en de terugreis aanvaard richten het altijd mooie de Lutte. Wat je in een klein uurtje allemaal ziet in het stik donkere avond. Natuurlijk wel achterlangs gefietst via Pannekookn plas – Vliegveld Twente – Postweg naar de Lutte. Steeds maar weer oplichtende horizon . Eerst niet dreigend maar zag het eerst als een mooie lichtshow. Maar steeds dichter bij huis als maar harder te gaan fietsen om het nadert onweer te vermijden. Het is mij op een paar druppels na ook gelukt. Maar wat er in 5 ä 7 minuten in de natuur kan gebeuren. In de vorm van hevige rukwinden – onweer (zomers aandoend) – regen – hagel- scherpe temperatuurdaling. Ja dat is fascinerend.  Zeker gelet op welk tijdstip van het seizoen dit gebeurde. Op de 3e dag van weer een Nieuwjaar!! En dan mag ik ook nog vermelden dat dit de warmste dag sedert zeker 1901.  Dan is de term zomers aandoend onweer voor een gedeelte verklaard. De koude kwam zowel letterlijk als figuurlijk uit de lucht vallen. Binnen 7 minuten tijd daalde het kwik bij mij van 10,8 naar 5,4 graad.  Of we de komende week ook met zulke extremen te maken krijgen?

 

Nog steeds een anti winterse luchtdrukverdeling. Nog milder. Dubbele cijfers!!

 

Het wil maar niet winteren. Ook in de verste weerkaarten  zie ik nog een Scandinavisch hoog op de weerkaarten verschijnen. Dit is toch echt een eerste vereiste om aan de winter te gaan denken. Ik heb al gekscherend een tweet uitgedaan dat koning winter in Lapland in de lappenmand zit. En dat is voor de vele winter (lees schaats) liefhebbers nog steeds het geval. We moeten onze hoop maar vestigen om de nieuwe maan van 30 januari 2014. Onze vroege voorouders hechten hier veel waarde aan. Dan kan de 'GROSSWETTERLAGE”nog wel eens van positie gaan veranderen. Wat dan zou beteken dat er mogelijk nog een koude februari maand op volgde. Er zijn hier wel enkele voorbeelden van voorradig.

Nu weer terug naar de actuele weersituatie. Zondag ff wat minder mild. Kwik blijft rond 7 graden steken. We starten misschien nog met wat gespetter maar alras wordt het droog. Nadien kan de zon er nog fff goed bijkomen.

Maandag gaan we weer richting de dubbele cijfers of misschien er wel over heen. Maar dan is de regenkans weer groter.

Evenals de maandag verloopt ook de dinsdag boterzacht. Dagmaxima  mogelijk van boven de 10 graad!!

Ook dan houden we het niet droog maar grote neerslaghoeveelheden verwacht ik niet. En dat geldt ook voor de overige dagen van de week. Het kwik heeft dan wel de trend om wat minder zacht te gaan verlopen. Maar dan nog steeds dagmaxima van ruim boven het gemiddelde.

De gehele week blijven we een milde zuidwestelijke stroming. Er staat wel steeds een krachtige wind waar voor de vele fietsers wel enige hinder zouden kunnen gaan ondervinden. Maar storm zie ik niet momenteel op de weerkaarten verschijnen.

 

Resumerend:

 

Het wordt eentonig maar ook het eind  2013 / begin 2014 begint in een anti winterse sfeer. Het kwik varieert overwegend overdag tussen 6-8 graad. De nachtelijke minima zullen overwegend boven nul zijn. Elke dag wel kans op regen bij een krachtige zzw stelijke stroming voelt het soms waterkoud aan. Later op Nieuwjaarsdag  / avond kans op veel wind!!

Normaal maximum = 5.9 Normaal minimum 1.1 gr. de Bilt

 

Tonny Morsink, De Lutte  28-12-2013 23.00 uur


Share our website