15.12.13: weerbericht Tonny Morsink

Korte terugblik afgelopen week..   


De afgelopen week was er een van veel laag hangende bewolking – mist.  Eigenlijk vooraf  bedankt en ook nog helaas uitgekomen. Ondanks dat we veelal onder hogedruk impulsen lagen. Maar wel voor ons op de verkeerde plek. Oost Twente kwam er deze week wel erg bekaaid af voor wat betreft de zonneschijn. Waar elders enkele dagen van de zon konden genieten bleef het hier grijs en kil. Alleen vrijdag waren de rollen eens omgekeerd. Toen kreeg de oostgrens eindelijk eens de zon te zien met werkelijk een prachtige dag. Terwijl zaterdag als de bekende mosterd na de maaltijd de opklaringen bij zonsondergang arriveerden.

 

Anti winterse luchtdrukverdeling blijft ook de komende week gehandhaafd. Geen winter maar meer wind!!

 

Ik kan deze keer heel kort zijn over het weer. De huidige luchtdrukverdeling leert ons dat Koning winter absoluut geen schijn van kans krijgt. En dit zal zeer waarschijnlijk het restant van 2013 ook zo blijven.  Het is voor de schaatsers een hopeloze weer situatie waarbij het Azorenhoog op zijn bekende plaats ligt terwijl de depressies vanuit het (noord) west Europa ons raken of veelal schampen.

Dit heeft tot gevolg dat we de komende week  temperaturen van ruim boven het seizoensgemiddelde blijven bivakkeren waarbij de neerslaghoeveelheden niet zo groot zijn. En als er nattigheid valt zal de meeste regen verwacht in het noorden en westen van het land. Het oosten krijgt te maken met storingen of beter gezegd de uitlopers van deze weersystemen in afgezwakte vorm ons zullen gaan passeren. Zoals de weerkaarten ons nu laten zien kan het donderdag wel eens de natste dag worden van de gehele week. Terwijl de wind ook duidelijk in de weersverwachting zal worden opgenomen.  De luchtdrukverschillen worden op een relatief klein gebied groot. De isobaren worden voor het nieuwe komende weekend dicht bij elkaar ingetekend. Dit houdt in dat de wind uit haar slof kan gaan schieten. Hoe dit nu precies gaat uitpakken is op dit moment niet exact te voorspellen.

Wat wel duidelijk is dat we gewoon een voortduring hebben van een anti-winterse weersituatie waarbij een witte kerst nihil is te noemen.

 

Resumerend:

 

Anti winterse luchtdruk verdeling met relatief zacht en licht wisselvallig weertype!! Richting het nieuwe weekend mogelijk veel wind.

Normaal maximum = 5.9 Normaal minimum 1.1 gr. de Bilt

 

Tonny Morsink, De Lutte  15-12-2013 11.00 uur

 

Share our website