Publicaties

13.10.2013: Weerbericht Tonny Morsink


Korte terugblik afgelopen week.

Afgelopen week een week met 2 gezichten. We startten droog rustig stil en grijs. Bij tijd en wijle soms mistig in de vroege ochtend, Woensdag was een overgangsdag. Terwijl de donderdag zijn ontsnapt aan een bak met water. Maar van uitstel kwam geen afstel. Immers vooral de vrijdag maar toch ook de zaterdag gingen de hemelsluizen goed open. Vrijdag 11 oktober 2013 bleef het de gehele dag regenen bij temperaturen  welke niet boven de 9 graden uitkwamen. Sedert 6 april was het kwik niet meer zo laag geweest. Terwijl in de zgn Twente reeks nog nooit zo’n lage dagmaxima opleverde. 8,8 graadwas kwam uiteindelijk het kwik.  Naast dit koude record leverde deze dag nog een record op. Namelijk dat er in deze reeks nog nooit zoveel water( 22,9 mm) naar beneden kwam.  Terwijl de regen van zaterdag in 2 periodes viel. De eerste vooral in de nachtelijke uurtjes, terwijl de grootste hoeveelheid (17 mm) in de middag viel vanaf 15.30 – 19.00 uur.  Krijgen we na deze moessonachtige regens weer een drogere periode voorgeschoteld?

 

Zondag en maandag redelijk droog nadien wisselvallig weertype met stijgende kwik later in de week


Zondag kunnen we met een beetje geluk de regen overdag grotendeels  buiten onze provincie grens houden. Het zuidwesten heeft deze keer de pech dat een hoogtelaag ergens boven de Noordzee rondtolt met vooral in het zuidwesten grote hoeveelheden (verwachte regen hoeveelheden van 50 mm of lokaal zelfs meer) en een stormachtige wind. De dagmaxima heeft de moeite boven de 10 graden uit te komen.

Ook de maandag, afgezien van een lokale bui, kan nog overwegend droog gaan verlopen. Het kwik blijft evenals de laatste 2 dagen onveranderd.

Vanaf dinsdag is Pluvius weer aanzet. De regen zal vanaf deze dag weer ettelijke millimeters achterlaten in onze hellmann regenmeters. Of het weer zulke grote hoeveelheden worden als op de vrijdag en zaterdag valt nog te bezien. Maar elke dag maken we grote kans op enkele buien of zelfs een langere periode met regen.

Vanaf donderdag valt er wel een pluspunt te noteren!  Het vervelend rondtollend hoogtelaag heeft na bijna een week ons weer verstierd te hebben de aftocht geblazen. In plaatst hiervan komt een kortdurend zgn tussenhoog onze regio een spoed bezoek afleggen. De atmosfeer wordt wat rustiger en tijdelijk droger. Maar dat is van erg korte duur! Dit komt omdat er  op nadering van een volgende depressie, welke midden op de oceaan ten ontwikkeling komt. Het is een lomp en oud exemplaar. Het heeft even de tijd nodig om richting onze kant op te komen. Op nadering een deze depressie draait in de tussenliggende periode de wind naar het zuiden. Het kwik kan met een beetje geluk ergens lokaal dicht bij de 20 graden geraken. Maar de atmosfeer blijft gevoelig  voor buien.

Resumerend:

 

Gewoon heel normaal herfstweer. Met in de tweede helft de hoogste maxima doordat de stroming uit zuidelijke richtingen gaat komen.

 

Normaal maximum = 14.4 Normaal minimum 7,4 gr. de Bilt

 

Tonny Morsink, De Lutte  13-10-2013 07.00 uur


Share our website