Publicaties

1.12.2013 Weerbericht van Tonny Morsink


Korte terugblik afgelopen week..   

 

Ondanks een periode van hogedruk heb ik toch 6 meetbare neerslagdagen bijgeschreven in mijn weerarchief. Zo zie je maar weer dat een hogedrukgebied niet altijd garant staat voor mooi droog en zonnig weer. Deze keer kwamen we wel onder invloed te liggen maar de kern van het hogedrukgebied lag voor de Britse eilanden zodat in de westelijke stroming in afgezwakte vorm restanten van storingen over ons heen konden krijgen. Ze waren bijna op alle dagen uitgeblust. Behalve vrijdag toen de luchtdruk tijdelijk (en snel) daalde tot rond 1010 hPa en in de avonduren paar flinke regenbuien – vermengd met hagel en natte klodders sneeuw over ons heen kregen. Verder vermeldenswaard te vermelden dat ik een tweede vorstdag kon noteren op de dinsdagmorgen bij een minimum temperatuur van -1,1 graad. Verder kwam de maand november boven de 100 mm neerslag uit. Om precies te zijn 103,0 mm. Of de winter volgende week uit haar schulp gaat komen?

 

Eerst zacht maar vanaf dinsdag een paar dagen frisser. Het eind van de week kans op  onstuimig weer

 

De zondag verloopt grijs maar wel overwegend droog weer met een kleine kans op wat lichte motregen in de loop van de dag. Met 9 graad is het zacht te noemen.

Zondagavond/nacht bereiken ons opklaringen. Het kwik kan daardoor in de nacht wat lager uit gaan vallen en vorst aan de grond is hierbij niet uitgesloten mits er langdurige nachtelijke opklaringen optreden. Hierdoor is op vorming van mist in de nacht en ochtend vooral in onze regio groot te noemen. In combinatie met vorst en mist kan dat aanvriezende mistsituatie gaan opleveren.

Maandag, indien de mist snel optrekt levert een rustige dag op met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen.

Dinsdag wordt het vooral overdag kouder met dagmaxima van rond de 3-4 graad. Ook deze dag verloopt overwegend droog. Dat kan niet gezegd worden dat de woensdag. Dan kunnen er enkele winterse getinte buien gaan vallen bij een toename van de wind. Zodat ik deze dag het beste kan omschrijven als een waterkoude dag met een zgn 'dunne” wind.

Tweede helft van de week komen we meer en meer onder invloed van een storing die ons van uit het noordwesten van Europa ons gaat belagen.

De exacte koers is nog niet bekend maar het kan rond 5 december interessant weer gaan opleveren. Daarbij zal de wind de grootste hoofdrol voor zich gaan opeisen. Dit baseer ik op dat na passage storing direct weer een sterk hoog de regie weer overgaat nemen. De verwachte luchtdrukverschillen zullen dan extra groot kunnen worden op een relatief klein gebied!. Het kwik zal woensdag en donderdag rond de 5 graad uitkomen. Terwijl vanaf vrijdag het kwik bij 2-3 graad als maxima blijven steken. Zou dit dan de eerste echte speldenprik van Koning Winter gaan worden? Natuurlijk voor weersbegrippen is 6 dagen nog ver weg maar de trend geeft toch duidelijk dat het komend weekend zomaar (tijdelijk) in de winter zou kunnen komen!!

Resumerend:

 

Eerst nog temperaturen van duidelijk boven de gemiddelde norm. Vanaf dinsdag enigszins daling van het kwik rond normale waarden. Tegen het einde van de week kans op veel wind met nadien een echte speldenprik van Koning Winter?

Normaal maximum = 6.8 Normaal minimum 2.0 gr. de Bilt

 

Tonny Morsink, De Lutte  01-12-2013 07.00 uur


Share our website