Nieuws

reactie op Rekenkamerrapport 'sturing op de programmabegroting'


Klik op bovenstaande link voor het rekenkameronderzoek
 
Frans Willeme heeft in de commissie het rapport van de rekenkamer “Sturing op de Programmabegroting” aangeboden

Rekenkameronderzoek begroting (Lies ter Haar)

Goed rapport en duidelijke aanbevelingen. Complimenten ook voor de snelheid waarmee we nu al 2 rekenkamerrapporten op tafel hebben waar we ook echt wat mee kunnen.
Een aantal raadsleden –waaronder ikzelf- heeft een interview gehad en de wensen, opmerkingen en vragen zijn in het rapport terug te vinden. Ik ben wel benieuwd of de andere raadsleden zich hier ook in kunnen vinden?
 
Aan de verbetering van de begroting wordt voortdurend gewerkt. Wij hebben inderdaad nog niet het gevoel hier volledig grip op te hebben. Zijn er nog zaken waar we ons als raad bij de huidige begrotingsvorm zorgen over moeten maken wat betreft inzichtelijkheid en het kunnen bijsturen? Dan denk ik bijvoorbeeld aan het sociaal domein?
T.a.v. punt 5 Pepperflow begrijpen we dat dit een verrijking zou zijn wat  betreft het actueel kunnen volgen en beter inzicht krijgen in de begroting. Zijn er veel gemeentes die Pepperflow al toepassen?
 
Wat zijn hiervan de grootste voordelen en is bekend wat de globale kosten voor zo’n app zijn?
Wat ons ook interesseert is in hoeverre het rapport Depla van de adviescommissie van de VNG vervolg gaat krijgen. Ook in ónze ogen is het belangrijk meer vergelijkingsmogelijkheden te hebben en de begroting voor een groter publiek meer toegankelijk te maken. Is hierover iets meer te vertellen?
 
Verder roept het rapport op dit moment niet veel vragen op, het is helder en overzichtelijk en raakt de kern van de zaak. De discussie in de raad en met het college volgt later.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uitleg pepperflow
app pepperflowTransparantie en burgerparticipatie zijn twee thema’s die steeds belangrijker worden. Aan burgers duidelijk maken wat de gemeente nu eigenlijk wil bereiken, wat ze daarvoor precies doet en hoeveel dat kost is lastig als de begroting een nauwelijks leesbaar pdf-document op de website is. De begrotingsapp brengt daar definitief verandering in. - Pepperflow
Overzichtelijk en aantrekkelijk
De begrotingsapp toont alle informatie uit de programmabegroting overzichtelijk als doorklikbare teksten. Het belangrijkste staat op de voorgrond. Voor de geïnteresseerde lezer is het mogelijk om verder te klikken om meer achtergrondinformatie te vinden. Video’s en plaatjes maken de begroting visueel aantrekkelijk en levendig. Bovendien kunnen burgers zich abonneren op het programmaonderwerp dat zij willen volgen. Zo is bijvoorbeeld precies te volgen hoe het staat met de vorderingen op het gebied van laadpalen voor de elektrische auto. Ook is het mogelijk de begroting te doorzoeken op thema, wijk of doelgroep.
Betere presentatie, betere begroting
In de app staan de hoofdvragen “Wat wil de gemeente bereiken?”en “Wat gaat de gemeente daarvoor doen?”op de voorgrond. Door dat duidelijke format wordt de gemeente gedwongen de vragen en antwoorden goed op elkaar aan te sluiten. Op die manier is er ook sprake van een inhoudelijke verbetering van de begroting.
Pepperflow brengt begrotingsapp naar iedereen
Gemeente Beverwijk deed onderzoek naar de verschillende aanbieders van begrotingsapps. Pepperflow kwam daarbij als beste uit de bus. Met name omdat Pepperflow een “webbased app”ontwikkelde. Dat houdt in dat de begrotingsapp op alle platformen (tablet, smartphone, laptop of pc) toegankelijk is. Zo kan iedereen de begroting benaderen via het platform van zijn/haar keuze. Bovendien past het volledig bij het principe “Bring your own device”wat veel gemeenten hanteren voor de gemeenteraad.
Geen lamme vinger meer
Gemeenten als Putten, Roosendaal, Werkendam en Boxtel presenteerden hun begrotingen via de Pepperflow begrotingsapp. De reacties zijn positief. Gert-Jan van den Broek, concerncontroller bij Gemeente Werkendam, vindt het gebruik van de app praktisch en makkelijk. „In een paar simpele kliks heb ik de informatie die ik nodig heb. Geen lamme vinger meer van het swipen door een pdf-document. De begrotingsbehandeling verliep op deze manier een stuk prettiger.”
 
 

Share our website